
Gebrekkig talentmanagement bij bedrijven staat de hervorming van de financiële functie in de weg. Hoewel het belang van talentmanagement breed wordt onderkend, wordt het werven, behouden en trainen van financiële professionals vaak als een van de grote zwakke punten van het beleid gezien.
Hier ligt een belangrijke taak voor de CFO. Die moet samen met HR ook eens wat meer kijken naar potentieel talent buiten de financiële functie.
Strategisch karakter
De financiële functie krijgt in toenemende mate een strategisch karakter, maar Nederlandse bedrijven hebben moeite met het invullen van die rol, zegt KPMG op basis van een onderzoek naar talentmanagement in de financiële functie. Steeds meer traditionele activiteiten, zoals het verwerken van transacties, worden ondergebracht bij shared service centers. De financiële functie raakt nauwer betrokken bij ontwikkeling van de strategie. Bedrijven voorzien wel dat de financiële functie ingrijpend verandert, toch hebben ze nog lang niet altijd de juiste kennis en vaardigheden in huis.
Tijdig rapporteren
Volgens Peter Laan van KPMG laat vooral in kleinere organisaties de CFO zich leiden door de waan van de dag en het tijdig rapporteren van de maandresultaten. De focus ligt op het realiseren van de kortetermijndoelstellingen en minder op de lange termijn. ‘CFO’s zullen veel meer moeten laten zien hoe belangrijk zij de adequate invulling van de financiële functie vinden. Hun betrokkenheid bij talentmanagement in het algemeen en in het bijzonder bij trainingsprogramma’s heeft een aanzienlijk positieve invloed op de medewerkers.’
Vooral ’technische’ trainingen
Uit het onderzoek, waaraan ruim 120 senior finance- en HR-executives deelnamen, blijkt dat de bestaande trainingen bij ondernemingen vaak veel effectiever kunnen worden ingezet als instrument om de financiële functie te verrijken. Volgens Peter Laan gebeurt het selecteren van de trainingen in het algemeen ad hoc en is het in beperkte mate gericht op het ontwikkelen van de gewenste kennis en competenties.
Technisch van aard
De selectie wordt bovendien vaak overgelaten aan het individu. Een meerderheid van de ondervraagde bedrijven meldt dat de trainingen vooral technisch van aard zijn en vooral gericht zijn op het ontwikkelen van kennis van financiën en verslaggeving.
Alternatieve trainingsmethodes worden nauwelijks in overweging genomen en het rendement van de investeringen in trainingen wordt bij de meeste ondernemingen niet gemeten.
Adviesvaardigheden
Bij het invullen van de posities binnen de financiële functie zal voor de meer technisch georiënteerde functies een andere aanpak moeten worden gehanteerd dan voor functies die de strategie van de onderneming ondersteunen. Voor de meer strategische functies zal de nadruk meer moeten liggen op het ontwikkelen van competenties op het gebied van adviesvaardigheden.
Lastige taak
Het aantrekken van de juiste mensen voor de moderne financiële functie is een lastige taak, gezien de toenemende complexiteit van de financiële werkzaamheden en de nieuwe specialisaties die ontstaan. Een andere uitdaging wordt gevormd door veranderende eisen van startende financials. Zij zijn veel minder gericht op een langetermijncarrière en vinden uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden voor de korte termijn belangrijk. Dat onderstreept volgens het onderzoek het belang van talentmanagement voor het boeien en binden.
Buiten de traditionele financiële functie
Voor de strategische, meer business georiënteerde functies wordt volgens het onderzoek nu nog te weinig gekeken naar potentieel talent van buiten de traditionele financiële functie. Professionals uit andere disciplines, zoals de supply chain, beschikken in het algemeen over een zeer goede basis om zich te ontwikkelen tot een volwaardige professional die in staat is om de ondernemingen strategisch te ondersteunen.
Bron: KPMG, rapport Talentmanagement in de financiële functie