
Bijna de helft van de financieel directeuren is positiever gestemd over de economische vooruitzichten én over het eigen bedrijf. Dat blijkt uit de resultaten van de CFO Survey van TIAS School for Business and Society en Duke University.
Gedurende het eerste kwartaal van 2015 steeg het aantal optimistische cfo’s naar 48 procent, vergeleken met 32 procent in het vorig kwartaal. Het gemiddelde optimisme niveau is gestegen van 53 naar 58 (op een schaal van 0-100). Het vertrouwen in het eigen bedrijf ook is toegenomen naar bijna 66 op een schaal van 100.
Scepsis ECB programma
Minder vertrouwen hebben de cfo’s in de opkoopplannen van de ECB. De ECB is deze maand gestart met het maandelijks opkopen van staatsobligaties bij banken om zo de economie en de inflatie in de eurozone te stimuleren. Het opkoopplan is in totaal 1.140 miljard euro en loopt 19 maanden. Banken krijgen door de verkoop van obligaties meer geld in kas. Als zij dit uitlenen aan burgers en bedrijven kunnen deze vervolgens hun bestedingen opvoeren waardoor de economische groei gestuwd wordt. Op die manier zou ook de inflatie (momenteel een groot punt van zorg) eindelijk weer kunnen toenemen. Zo is althans de theorie. Slechts 23 procent van de ondervraagden gelooft echter dat dit daadwerkelijk zal gebeuren. Bijna 40 procent van de financieel directeuren is namelijk van mening dat het ECB programma uiteindelijk alleen ten goede komt aan de financiële markten zonder dat de reële economie daarvan zal profiteren.
Vertrouwen in structurele hervormingen
Europese cfo’s hebben meer vertrouwen in structurele hervormingen of investeringsprogramma’s. Zo denkt meer dan 70 procent van de ondervraagde cfo’s dat plannen als het European Fund for Strategic Investments (EFSI), voorgesteld door Europese Commissie voorzitter Jean-Claude Juncker, een gunstig effect zal hebben op de Europese economie. Het EFSI zou 315 miljard euro aan externe investeringen voor grote projecten moeten kunnen aantrekken.
Hier vindt u meer informatie over de CFO Survey.