
KPMG voorziet voor 2015 wereldwijd meer fusies en overnames. Dat komt door een betere financiële armslag bij bedrijven en het toegenomen vertrouwen in de economie.
De koers-winst verhouding van veel ondernemingen zal dit jaar hoger uitvallen dan in 2014, waardoor ondernemingen zich eerder op de fusie- en overnamemarkt zullen begeven.
Duizend bedrijven
Die conclusies trekt KPMG uit een halfjaarlijks internationaal onderzoek onder duizend beursgenoteerde bedrijven. De geprognosticeerde koers-winst verhouding bij deze ondernemingen zal dit jaar circa 7% hoger zijn dan vorig jaar, en dat is volgens KPMG een goede maatstaf voor het algemene vertrouwen in de markt.
Schuldratio’s
Een andere factor is dat de gemiddelde schuldratio’s van grote ondernemingen dit jaar naar verwachting aanzienlijk verbetert omdat zij schulden gaan afbetalen. Dat geeft meer financiële ruimte om transacties te kunnen financieren. Volgens Wouter van de Bunt van KPMG Corporate Finance staat de combinatie van een verbetering van de financiële armslag en het toenemende vertrouwen in de markt garant voor een toename van het aantal transacties. ‘Dat betekent dat de fusie- en overnamemarkt voor het eerst sinds drie jaar weer in de lift zit.’
Wereldwijd positief sentiment
Uit het M&A-onderzoek blijkt dat het aanstaande positieve sentiment in het algemeen wereldwijd terug te zien is. Van de Bunt: ‘De grootste bedrijven in Noord-Amerika lieten vorig jaar bijvoorbeeld al een stijging van de geprognosticeerde koers-winst verhouding zien van 8%, waardoor het vermogen om dit jaar fusies en overnames te kunnen realiseren toeneemt. En ondanks voortdurende economisch en politieke uitdagingen ontstaat ook bij ondernemingen in Europa duidelijk een behoefte om te groeien door fusies en overnames.’
De geprognosticeerde koers-winst verhouding bij Europese bedrijven nam in 2014 met 4% toe. Ook bedrijven in Europa hebben steeds meer kapitaal beschikbaar om transacties te financieren.
Energiesector
Voor de energiesector zijn de verwachtingen minder rooskleurig. De winst en marktkapitalisatie bij ondernemingen in deze sector daalde in 2014 met respectievelijk 23% en 10%. De schuldpositie nam bij deze ondernemingen aanzienlijk toe.
De energiesector lijkt de enige branche waar het klimaat voor fusies en overnames voorlopig niet verbetert. Voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg geldt een heel ander verhaal. Daar ziet KPMG een groeiende behoefte om een fusie of overname te realiseren. Ook de technologische sector heeft dankzij een verder verbeterende kaspositie ‘uitzonderlijke mogelijkheden’ op de fusie- en overnamemarkt.
Dalende prijzen
Volgens Van de Bunt moeten de komende maanden uitwijzen wat de invloed is van de dalende prijzen van energie en grondstoffen op het vertrouwen van de ondernemingen en hun fusie- en overname-activiteiten. ‘In veel markten zijn deze prijzen van cruciaal belang voor het vertrouwen.’
Bron: KPMG, M&A Predictor