
In control is hét actuele thema binnen de zorgsector. Op basis van vooraf gedefinieerde indicatoren (KPI’s) proberen zorginstellingen tijdig tegenvallende resultaten en risico’s te identificeren, zodat zij adequaat kunnen bijsturen.
Ongeveer de helft geeft aan te sturen op de flexibele schil van het personeelsbestand. Dat blijkt uit de Financiële zorgthermometer, eerste kwartaal van HEAD, de beroepsvereniging voor financieel managers en de hoger opgeleiden in financiële functies in de zorg.
Grootste uitdaging
De grootste uitdaging bevindt zich in de ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg waar respectievelijk 23 en 26 procent aangeeft dat er meer dan alleen de ruimte in de flexibele schil nodig is om de effecten van de transitie in de langdurige zorg op te vangen. De flexibele schil personeel wordt op deze manier verstandig en effectief ingezet maar zal de komende jaren weer moeten worden opgebouwd om mogelijke nieuwe fluctuaties op te vangen.
Financiële kengetallen
Vanzelfsprekend sturen zorginstellingen ook op financiële kengetallen. Het merendeel van de zorginstellingen geeft aan hoofdzakelijk te sturen op het resultaat. Opvallend, want de financiële continuïteit wordt juist gewaarborgd door een voldoende liquiditeit- en vermogenspositie.
Geen meerjarige prognose
Bovendien blijkt uit de enquête dat een (te) groot gedeelte van de zorginstellingen geen meerjarige financiële prognose maakt. Circa de helft van alle zorginstellingen heeft geen inzicht in de ontwikkeling van haar kasstromen en balanspositie voor de komende vijf jaar. Opvallend is dat deze statistieken nagenoeg gelijk zijn aan twee jaar geleden.