
Shell heeft een overnamebod uitgebracht op de Britse gasproducent BG Group van circa 47 miljard pond (64,3 miljard euro). Shell en BG maakten woensdag bekend dat het bod bestaat uit 383 pence in contanten en 0,4454 aandelen Shell. Dat is een premie van bijna 50 procent ten opzichte van de slotkoers van BG op dinsdag.
De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, is de grootste in de olie- en gassector in meer dan tien jaar. Het gefuseerde bedrijf, dat geleid zal worden door bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell, is in marktwaarde twee keer zo groot als de Britse rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de Verenigde Staten.
Naar verwachting worden het prospectus en andere informatie rond de transactie aan het eind van dit jaar of begin 2016 openbaar gemaakt.
Winst
Shell verwacht dat de overname in 2017 mondjesmaat bijdraagt aan de winst per aandeel, gevolgd door een ‘sterke’ bijdrage in 2018. Shell gaat er daarnaast vanuit dat het meer onderdelen kan afstoten en voorziet een totaalbedrag daarvoor van 30 miljard dollar (27,7 miljard euro) in de jaren 2016 tot en met 2018.
Productiegroei
De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lng-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden. Ten opzichte van 2014 voegt de overname circa 25 procent toe aan de reserves van Shell, dat zijn posities met name in Australië en Brazilië versterkt ziet. Shell rekent met BG op een productiegroei van 20 procent. De productie van Shell lag vorig jaar met 3,08 miljoen vaten per dag op het laagste niveau in zeventien jaar.
Aandeelhouders
Shell verwacht dat de transactie jaarlijks een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar voor belasting oplevert. De aandeelhouders van BG krijgen in totaal 19 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen.
‘Big five’
Shell maakte ook bekend tussen 2017 en 2020 minstens 25 miljard dollar te spenderen aan de inkoop van eigen aandelen. Shell wil over 2015 een dividend uitkeren van 1,88 dollar per aandeel en minstens dat bedrag in 2016. Shell stijgt bij het slagen van de aangekondigde overname van naar de tweede plek in de ‘Big Five’, de groep van ’s werelds grootste onafhankelijke energieconcerns.
Op basis van de marktwaarde per 31 december 2014 komt Shell met de bijna 64 miljard dollar die BG wordt toegekend op 260 miljard dollar (239,3 miljard euro). Daarmee is de afstand op de naaste Europese rivaal, BP (128 miljard dollar), vergroot en wordt Chevron (204 miljard dollar) voorbijgestreefd.
Het Amerikaanse ExxonMobil blijft met 360 miljard dollar een flinke maat groter dan Shell, terwijl het Franse Total de hekkensluiter is met een waarde van 125 miljard dollar.