
De Nederlandse economie komt flink op stoom. We stevenen af op het het beste jaar sinds 2008. De Nederlandsche Bank (DNB) stelde maandag zijn verwachtingen voor de economie stevig naar boven bij.
Mede dankzij de aantrekkende consumptie groeit de economie (bbp) dit jaar met 2 procent, voorziet de centrale bank. In december ging DNB nog uit van 1,2 procent groei in 2015. Ook de twee komende jaren groeit de economie met gemiddeld 2 procent per jaar.
Belastingverlaging
Het gaat inmiddels zelfs zo goed, volgens de nieuwe berekeningen heeft het kabinet de ruimte om de belastingen met zo’n 5 miljard euro verlagen. De overheid hoeft immers minder ww uit te keren en ontvangt door de aantrekkende consumptie meer btw.
Hervormingen economie, woningmarkt en pensioendossier
Het kabinet praat al sinds vorig jaar september over een grote belastingherziening, maar voorstellen zijn er nog niet. DNB vindt dat het economische herstel dat zich aftekent, de weg opent naar nieuwe hervormingen van de Nederlandse economie, ook op het woningmarkt- en het pensioendossier.
Op naar de kopgroep
Coalitiepartijen PvdA en VVD zijn in hun nopjes met de nieuwe cijfers. Die bevestigen in hun ogen de aanpak van het kabinet. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën merkte op dat Nederland qua economische prestaties op weg is ‘naar de kopgroep van de eurozone’.
Geen teruggave
De bewindsman benadrukte wel dat bij een belastinghervorming de miljarden niet simpelweg worden teruggegeven aan de burger. Het moet een lastenverlichting zijn voor burgers en bedrijven. Dijsselbloem wil daarnaast de rijksbegroting verder op orde brengen en de staatsschuld verlagen.
Meer loon en investeringen
Vakbondsvoorzitter Ton Heerts van FNV vindt dat het hoog tijd is dat het aantrekkende economische herstel zich vertaalt in meer loon voor werkenden. ,,In de bedrijven gaat het een stuk beter en ook het overheidsbudget verbetert aanzienlijk”, zei Heerts. ‘Dat betekent ruimte voor investeren in mensen en loon, en voor inkomensverbetering van gepensioneerden.’
Grexit niet meeberekend
Bij het opstellen van de nieuwe ramingen is DNB er overigens vanuit gegaan dat Griekenland binnen de eurozone kan blijven. Wat het voor de Nederlandse economie zou betekenen als de Grieken de euro de rug toekeren, is erg lastig te voorspellen. Vandaar dat de bank zich niet heeft gewaagd aan een doorrekening van zo’n scenario.