
De eisen aan CEO’s zijn in de afgelopen decennia drastisch gewijzigd. Niet alleen de vaardigheden, maar ook de strategische agenda van CEO’s zijn in de afgelopen jaren significant aan verandering onderhevig geweest. Dit meldt executive searchbureau Holtrop Ravesloot, dat haar 55-jarige bestaan in Nederland viert.
‘Waar zo’n 15 tot 20 jaar geleden veel aandacht was voor taakgerichte competenties, zijn vandaag de dag de gestelde eisen verbreed en is er veel aandacht voor mensgerichte vaardigheden; de zogenaamde ‘soft competences’ wegen zwaar’, aldus Freek Muller, managing partner van Holtrop Ravesloot.
Dynamische nieuwe werkelijkheid
Een veranderende wereld, waarin digitalisering de horizonten van ondernemingen heeft doen laten verbreden. Een wereld waarin social media voor vergroting van de transparantie – en daarmee ook de kwetsbaarheid – van de onderneming zorgt, vraagt volgens het searchbureau om een ander type leider. ‘Een goede CEO neemt in de regel niet à la minute een besluit; hij of zij is meer reflectief, meer creatief en meer ‘integraal’ dan voorheen. De dynamische, veranderende wereld creëert een onzekere werkelijkheid, waardoor ook issues als nieuwe businessmodellen en digitalisering hoog op de strategische agenda staan’, concludeert Jan Beerling, partner van Holtrop Ravesloot.
Eisen CEO anno 2015
Andere tijden vragen niet alleen andere competenties, maar over het algemeen geldt ook een nieuwe volgorde van belangrijkheid in het totale competentieprofiel. Boudijn Driesen, associate partner van Holrop Ravesloot licht toe: ‘De leider van nu kenmerkt zich door inspirerend leiderschap, vervult een voorbeeldfunctie en beschikt over visie. Het actief onderhouden van (externe) relaties met alle stake- en shareholders is een prominentere rol gaan spelen en een CEO moet hen mee kunnen nemen in de richting die hij of zij voor ogen heeft voor de onderneming. Dat vraagt om overtuigingskracht en visie. Een visionaire CEO onderkent die veranderde wereld, de economische paradigmaverschuiving. Het begin van een nieuwe periode, waarbij groei langzaam kan gaan en veranderingen snel zijn.
Onder andere deze ‘paradigmashift’ maakt dat een behendige en vooral relevante CEO het meest succesvol zal zijn. Op het ‘waarom’ en dus relevantie van de onderneming en haar producten en diensten, komt meer nadruk te liggen. Dit geldt gelukkig ook voor ‘human capital’. Immers, de hoofdmoot van strategie heeft betrekking op executie en de hoofdmoot van executie gaat over mensen. Een risico van leiden is dat je een berg beklimt, achterom kijkt en niemand meer achter je ziet.’