
Het kabinet overweegt het lage btw-tarief op de meeste producten af te schaffen. Alleen op primaire levensmiddelen zou het lage belastingtarief van 6 procent overeind moeten blijven. Voor vrijwel alle andere producten en diensten moet het tarief omhoog naar het standaardtarief van 21 procent. Bronnen in Den Haag bevestigen woensdag berichtgeving hierover van NRC.
De verhoging betekent dat veel producten en diensten duurder worden. Het was al bekend dat een verandering in het btw-systeem eraan zat te komen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) had vorig jaar al gezegd dat de boodschappen hiervan in ieder geval uitgezonderd zouden worden.
‘drie-keer-vijfprincipe’
De Volkskrant meldt dat het kabinet de btw met 5 miljard euro wil verhogen en de inkomstenbelasting met 5 miljard euro wil verlagen. Daarnaast gaan gemeenten er in de nieuwe situatie 5 miljard euro op achteruit. Dit bedrag mogen gemeenten met eigen belastingen compenseren. De vrijkomende 5 miljard euro uit het gemeentefonds wordt gebruikt om de zogenoemde heffingskorting te verhogen. Daardoor gaat iedereen over een kleiner bedrag belasting betalen.
‘Smeerolie’
Alles bijeen genomen gaan de lasten van burgers in het door het kabinet gesuggereerde scenario tegelijk 10 miljard omlaag en 10 miljard omhoog. Maar omdat in de praktijk bepaalde groepen belastingbetalers er door veranderingen in het stelsel relatief op achteruitgaan is ‘smeerolie’ nodig. Dat is geld om die achteruitgang te compenseren. Het kabinet denkt hiervoor 5 miljard euro nodig te hebben.
Werkgelegenheid aanjagen
Door de voor de komende jaren verwachte economische groei is die financiële ruimte er nu, denkt het kabinet. Het biedt de mogelijkheid om het stelsel simpeler te maken door het afschaffen van aftrekposten en toeslagen. Tegelijkertijd hoopt het kabinet de werkgelegenheid aan te jagen met de verlaging van de inkomstenbelasting, waardoor werknemers goedkoper worden.
Transparantie plannen
De coalitiefracties VVD en PvdA kwam maandag tot een akkoord met het kabinet over de hervorming. Wiebes heeft oppositiepartijen uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de plannen. Het kabinet wil de details daarvan nu nog niet openbaar maken. De oppositie wil dat juist wel zodat ze daarover kunnen debatteren en overleggen met hun achterban.
De SP gaat daarom uit protest niet op de uitnodiging in. CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS gaan wel en zullen op openheid aandringen.