
Het FD meldt vrijdag dat Nederlandse banken partijen met een betaalvergunning zoals Google toegang gaan verlenen tot de betaalgegevens van klanten. Klanten moeten hier echter wel toestemming voor geven. Dit is het gevolg van een nieuwe betaalrichtlijn die de concurrentie moet bevorderen en waarmee de Europese Raad en het Europese Parlement akkoord zijn.
Banken hebben zich lange tijd verzet tegen de toegang van derden tot hun klantgegevens. Ze zien dit als oneerlijke concurrentie. Bovendien maken ze zich zorgen over de beveiliging en privacy van hun klanten: die zouden bijvoorbeeld niet altijd goed opletten waar zij toestemming voor geven. Maar met de nieuwe Europese betaalrichtlijn, PSD2 genoemd, hebben ze deze strijd verloren.
Interface
Derden krijgen toegang tot de infrastructuur van Nederlandse banken via een nieuwe interface (API). Deze moet echter nog ontwikkeld worden. Naar verluidt zal de European Banking Authority standaarden opstellen voor dit portaal en moet het pakket in ieder geval in 2018 opgeleverd worden. Het is nog onduidelijk wat er in de overgangsperiode tot aan 2018 gaat gebeuren, maar Betaalvereniging Nederland verwacht dat alleen partijen die nu al toegang hebben gegevens mogen inzien.
Gegevens
Volgens Betaalvereniging Nederland gaat het om betaalgegevens ’transacties’ en ‘saldo-informatie’.
Technologiebedrijven in de bankensector
Google heeft via de Ierse centrale bank al een vergunning om betaaldiensten te mogen verlenen in Europa. Apple heeft dit nog niet, maar zal waarschijnlijk niet achterblijven. Pieter Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland tegen het FD: ‘Als je als bankensector nu niks doet en niet inzet op innovatie, word je een soort backoffice en is het betalingsverkeer over tien jaar in handen van andere partijen. Je gaat meerdere partijen krijgen, dus die businessmodellen gaan veranderen. Daar moet je goed over nadenken.’
De richtlijn PSD2 moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement, maar volgens jurist Jasha Sprecher van NautaDutilh wordt een dergelijke compromistekst doorgaans niet meer op belangrijke punten gewijzigd.