
De woningcorporatiebranche bevindt zich in een omvangrijk veranderproces. Bestuurders en toezichthouders zoeken naar manieren om de bedrijfsvoering effectiever te maken en te voldoen aan de (veranderingen in) wet- en regelgeving. Deze ontwikkelingen bieden echter ook inzichten voor andere sectoren.
Accountancyfirma BDO zet tien belangrijke transitietips op een rij:
1. Start tijdig met fusie- en reorganisatietrajecten
Een fusie en de daaropvolgende reorganisatie/personele reductie ter verlaging van de personeelskosten kan niet alleen medezeggenschapsverplichtingen (OR) omvatten maar ook overleg met vakbonden en het vaststellen van een sociaal plan. Start dergelijke trajecten dus tijdig en zorgvuldig om de bereikte doelstellingen conform planning te kunnen halen.
2. Informeer volledig en aan de juiste instanties en personen
Informeer bij een fusie de bevoegde instanties en personen, zoals het WSW, de ACM, de gemeente en de huurders(organisaties), volledig en tijdig. Schending van regels in dit verband kunnen de fusie ernstig vertragen.
3. Zorg voor heldere afspraken in een reglement
Heldere afspraken voor directeuren en commissarissen, bijvoorbeeld over informatievoorziening, aanwezigheid en de profielschets, legt u vast in een reglement. De naleving hiervan moet vervolgens wel gemonitord worden. Indien nodig kan het reglement worden aangepast of aangevuld. Als iedereen in de organisatie het reglement kent, kan dat de betrokkenheid vergroten.
4. Wacht niet met onderzoek
Wacht niet met het onderzoek naar de splitsing van DAEB en niet-DAEB. Uw voorstel moet uiterlijk 1 januari 2017 bij het CFV worden ingeleverd. Bij de goedkeuring van de splitsings- en scheidingsvoorstellen door de minister, in casu de toezichthouder, zullen de zienswijze van de gemeente en bewonersorganisaties zwaar wegen.
5. Onderzoek gronden bij huurverhoging
Onderzoek bij een besluit tot huurverhoging op welke grond(en) deze verhoging het beste kan worden bewerkstelligd, zoals de inkomensafhankelijke huurverhoging, de verhuurdersheffing en de civielrechtelijke mogelijkheden.
6. Controleer afspraken met huurder en het huurrecht
Zodra met huurders afspraken op maat worden gemaakt, controleer dan of de bestaande afspraken met de betreffende huurder en het huurrecht die afspraken toestaan en leg de afspraken schriftelijk vast.
7. Geef huurders keuzevrijheid
Geef huurders meer keuzevrijheid, geef aan wat mogelijk is tegen welke meerprijs of korting op de huur. Dit vergroot de huurderstevredenheid en levert vaak een besparing op.
8. Stel een concreet veranderdoel
Succesvolle verandering gaat altijd over het bereiken van een concreet doel: bijvoorbeeld reductie van bedrijfslasten met x% zodat meer woningen kunnen worden opgeknapt. Dat geeft richting. Intenties zijn echter nog geen acties. Succes hangt af van het feit of de leidinggevenden het juiste gedrag weten te stimuleren om op de nieuwe manier te gaan werken.
9. Deel voortgang
Zorg voor continu zicht op de voortgang van uw verbeteringen en deel die met alle medewerkers. Hierdoor kan tijdig worden bijgestuurd en weerstand worden verminderd.
10. Laat medewekers meedenken
Laat medewerkers meedenken over oplossingen. Er zit meer kennis in uw organisatie dan u denkt en het vergroot draagvlak bij de invoering.