
Hoewel optimisme overheerst over de financiële situatie van de eigen onderneming, zijn financials – waaronder CFO’s – nog maar beperkt te spreken over het financieringsklimaat. Dat blijkt uit exclusief onderzoek naar corporate growth van Executive Finance.
De klachten zijn niet van de lucht. ‘Bancaire financiering valt niet mee. De teugels worden aangehaald en de tarieven zijn hoog.’ Een andere financial: ‘Banken doen niet meer waarvoor ze in het leven zijn geroepen.’ En weer een ander: ‘Banken hebben zelf nog te veel geld nodig.’ Slechts 19,9 procent van de circa 200 respondenten beoordeelt het financieringsklimaat als optimistisch. 56,9 procent kijkt er neutraal tegenaan en 23,2 procent is ronduit pessimistisch. De eigen financiële situatie van het bedrijf wordt door 57,5 procent positief ingeschat. Toch nog 8,8 procent is pessimistisch.
Oude vertrouwde bancaire lening
Aardig is ook een observatie van een van de respondenten. De rente staat laag, maar ‘investeringen lijken wat achter te blijven in vergelijking tot hoe de economie zich in de wereld ontwikkeld’. Dat is precies wat de Europese Centrale Bank voor de eurozone ook constateert. De ECB houdt daarom vast aan de lage rente en hoopt dat bedrijven weer meedoen. Wordt er eenmaal gefinancierd, dan gaat de voorkeur voor 62,4 procent nog altijd uit naar de oude, vertrouwde bancaire leningen. Die financiering wordt gevolgd door een beroep doen op aandeelhouders/eigenaren (44,2 procent) en het aanspreken van het eigen vermogen (40,9 procent). Er waren meerdere antwoorden mogelijk. Crowdfunding is hip, maar ook een hype. Slechts 9,9 procent zegt er een voorkeur voor te hebben.
Herfinanciering en innovatie
Waar gaat de financiering naar toe? Herfinanciering en innovatie torenen er – met beide 29,4 procent – bovenuit. Op de voet gevolgd door werkkapitaal (27,8 procent). Daarna zijn een overname (22,2 procent) en bedrijfsmiddelen (20 procent) de belangrijkste doelstellingen. Liefst 50,8 procent van de ondervraagden denkt de komende twaalf maanden te groeien. De belangrijkste groeistrategie is geënt op het ontwikkelen van nieuwe producten/diensten (20 procent) en innovatie (19,4 procent). 15 procent wil een nieuwe markt op gaan. Slechts 0,6 procent ziet heil in prijsverhogingen.
Diffuus landschap
De stelling ‘groei van de winst is belangrijker dan omzetgroei’ leverde een diffuus landschap op. 36,8 procent zegt het er enigszins mee eens te zijn, gevolgd door 22 procent neutraal en 19,2 procent enigszins oneens. Een van de respondenten: ‘Na vijf jaar snijden in de kosten zijn we daar wel vanaf. De omzet moet omhoog, dan volgt de winst vanzelf.’ De financials verwachten voor 2016 vooral vervangingsinvesteringen (38,3 procent) te doen. Daarna volgen uitbreidingsinvesteringen (31,1 procent) en – met allebei 28,9 procent – personeel en nieuwe technologieën.
Overnames en partnerships
26,4 procent van de ondervraagden is de afgelopen twaalf maanden betrokken geweest bij fusie- of overnameactiviteiten. Die bestonden vooral uit een overname (63,8 procent) en het aangaan van een partnership (44,7 procent). Voor de komende twaalf maanden verwachten financials overwegend (67,4 procent) niet bij fusies of overnames betrokken te raken. 21,5 procent zegt ‘ja’. Van degenen die ‘ja’ zeggen, geeft 56, 8 procent aan dat het een overname betreft. 54,1 procent verwacht een partnership. Desinvesteringen zijn slechts bij 5,4 procent in beeld.
Snijden hoort tot verleden
Concluderend kunnen we stellen dat de tijd van kosten besparen en snijden langzaamaan tot het verleden behoort. Maar volop investeren is er volgens financials – met de CFO’s voorop – nog lang niet bij, ondanks de lage rente. Daarbij helpt het allerminst dat banken streng zijn in het uitgeven van hun kredieten. Opvallend genoeg gaan bedrijven nog nauwelijks over op alternatieve financieringsvormen. Al met al voelt het daarom nog alsof bedrijven een sitting duck zijn, terwijl de consumentenbestedingen in de economie al weer volop meedoen. Wanneer doen de CFO en zijn financials mee? Dát is dan ook de grote vraag. Er zijn lichtpuntjes. De balansen zijn geschoond. De financiële situatie van de ondernemingen wordt als rooskleurig bestempeld, maar het is slechts een waterig doorbrekend zonnetje. Voor volle zon en 33 graden is het nog te vroeg. Hoewel een optimist kan zeggen dat de enige economische weg nu alleen maar omhoog kan leiden.
Dit onderzoek verscheen eerder in Executive Finance 3.