
David Perkins, een Amerikaanse psycholoog, beweert dat 90 procent van onze fouten het gevolg is van foutieve perceptie en 10 procent het gevolg van denkfouten.
In het verlengde daarvan is het volgens Paul Hughes, de man achter de Ten Meters of Thinking-methode, tijd om percentie te managen.
Denkproces eenvoudig
Zijn bewering: als we de wereld goed beschouwen, dan is het daaropvolgende denkproces eenvoudig. Als we de wereld echter verkeerd bekijken, dan zal het hele daaropvolgende denkproces beperkt zijn. Het managen van onze perceptie is dan ook belangrijker dan het managen van onze gedachten. Het behelst het overbruggen van de de kloof tussen hoe wij de wereld zien en hoe deze werkelijk is.
Realiteit bepaalt wat we moeten doen…
“Hoe we de wereld zien, waar we ons op richten, en wat we elimineren, creëert alles bij elkaar onze realiteit, en onze realiteit bepaalt wat we moeten doen”, zegt Hughes. “Het is dus belangrijk dat we dit goed doen.”
Met zijn lezingen, Ten Meters of Thinking, probeert Hughes voortdurend de balans te vinden tussen enerzijds het delen en anderzijds het creëren van kennis samen met klanten. “Ik denk dat organisaties die zich bezighouden met het proces van kenniscreatie de toekomst hebben.”
Percepties beheren
Hoe klanten organisaties zien, zou in lijn moeten zijn met hoe het bedrijf zich presenteert. “Dat is percepties beheren. Het voorbeeld daarvan is volgens hem Ryan Air. “Ze zijn een heldere prijsvechter. Wat je ziet, is wat je krijgt: een budget-luchtvaartmaatschappij. Ik denk trouwens niet dat organisaties nageaapt moeten worden: elke organisatie moet haar eigen visie ontwikkelen.”
Filters
Tijdens onze waarneming elimineren, generaliseren en vervormen we de wereld, stelt Hughes tegenover de website MT.nl. “Dit zijn de drie filters die we gebruiken om zin te geven aan een heleboel informatie die anders tot overdaad zou leiden. Natuurlijk moeten we elimineren, moeten we generaliseren, en moeten we de wereld vervormen om onze perceptie te bepalen. Dit betekent echter dat perceptie nooit compleet is. Elke perceptie is incompleet.”
Welke mogelijke perceptie is het beste? Hughes: “Degene die je de meeste keuzes biedt.”