
Als Randstad vinden we het raamwerk van integrated reporting een goed instrument om onze maatschappelijke relevantie in een brede context neer te zetten. Helaas is het rendement op de investering volgens mij tot nu toe veel lager dan men denkt.
Bij ons draait het om werk. Werk in allerlei vormen (vast, tijdelijk, outsourcing). En werk is een hele duurzame manier om de maatschappij te dienen. Dit alles past heel goed bij onze kernwaarden kennen, dienen en vertrouwen. Onze bedrijfsvoering, die gaat over mensen aan werk helpen, integreert dus heel goed met de belangen van al onze stakeholders. Integrated reporting is voor ons eigenlijk een hele natuurlijke manier van rapporteren. We zetten dan ook onvermoeid onze inspanningen door om integrated reporting op de kaart te zetten. Immers, het raamwerk van de International Integrated Reporting Council biedt voor stakeholders een samenhangend oordeel over het waardescheppend vermogen van de onderneming, maar ook over onze impact op diverse resources zoals mensen en financiën.
Vanuit het geloof in integrated reporting voor onze toekomst hebben we flink geïnvesteerd in de invoering ervan. Zo heeft Randstad het raamwerk voor integrated reporting klaar (zie kader) en hebben we de bijbehorende key-performance-indicatoren geformuleerd. Het raamwerk vormt het hart van onze waardecreatie en weerspiegelt onze activiteiten vanuit het perspectief van onze stakeholders. De verdere invulling, de details, is een continu proces en zal enige tijd duren. De vruchten van het proces van invoering zijn er overduidelijk: je wordt als onderneming en bestuur nog eens gedwongen om na te denken over je businessmodel op de lange termijn. Welke consequenties hebben bijvoorbeeld aspecten als technologische ontwikkelingen en de schaarste aan human capital op onze onderneming op de lange termijn?
Over de bühne
Die vragen periodiek moeten stellen, stelt je ook in staat om vroegtijdig ontwikkelingen te zien aankomen en daar al dan niet je businessmodel in een transformatie op aan te passen. Eenmaal opgesteld, helpt het ook bij het over de bühne krijgen van je bedrijfsstrategie. Onder andere beleggers weten zo exact in welk verhaal ze stappen, met alle kansen en risico’s van dien, als ze besluiten te investeren. Echter, vanuit diezelfde beleggers constateer ik nog weinig belangstelling voor integrated reporting. Er is duidelijk sprake van een achterblijvende vraag. Onze investeerders zijn voor 95 procent institutionele beleggers en voor 5 procent mensen zoals u en ik. Van die institutionele beleggers leeft 75 procent in de Angelsaksische wereld. Om het zo te zeggen: Londen en New York bepalen eerder ons universum, dan Nederlandse partijen zoals APG en PGGM. In dertien jaren hebben welgeteld vijf beleggers expliciet naar duurzaamheid gevraagd. Naar integrated reporting is nog minder gevraagd, ondanks het feit dat we het wel hebben omarmd. De vraagkant moet dan ook duidelijk nog worden ontwikkeld, om het eufemistisch te zeggen. Heeft integrated reporting wel zin, was een hamvraag die ik mezelf dan ook wel eens heb gesteld.
Integrated reporting is een nieuwe vorm van verantwoorden waarbij de waardecreatie en impact van een organisatie centraal staan. Een geïntegreerd jaarverslag weerspiegelt de organisatiestrategie en laat, als het goed is, op een transparante manier zien hoe een organisatie presteert, welke invloed ze heeft op haar omgeving en wat de risico’s zijn waaraan ze is blootgesteld. De waarde van een organisatie is volgens voorstanders van integrated reporting niet volledig te vangen in een winst- en verliesrekening/staat van baten en lasten. ‘De informatiebehoefte van investeerders en andere belanghebbenden verandert. Zij kijken verder dan alleen het financiële plaatje’, aldus Ernst & Young.Randstad en integrated reporting
Randstad Holding heeft deelgenomen aan de pilot van de International Integrated Reporting Council (IIRC) die eind 2013 een wereldwijd raamwerk publiceerde. Dit raamwerk is bedoeld om meer samenhang en efficiëntie in het rapportageproces aan te brengen en om de kwaliteit te verbeteren van de beschikbare informatie aan beleggers. Daarbij ligt een duidelijke focus op waardecreatie. Na een evaluatie van de jaarverslagen en externe communicatie van IIRC-pilotdeelnemers werd Randstad Holding genomineerd voor de Building Trust Awards 2014 in de categorie International Award for Excellence in Integrated Reporting.
Geloof
Maar we geloven in het model en we willen dit verhaal ook bij de professionele belegger binnen krijgen. Daar gaan we voor een langere periode voor. Daarnaast loont het dat je je verhaal ook kunt vormgeven voor andere betrokken stakeholders zoals klanten en medewerkers. We kunnen bijvoorbeeld duidelijk maken hoe wij zijn opgesteld ten opzichte van een onderwerp als schaarste op de arbeidsmarkt. In die zin heeft integrated reporting zeker zin. En met integrated reporting willen we ook ondernemen. Kortom: vooroplopen in een nieuwe ontwikkeling die ons inziens nog moet groeien, maar die zeer zeker de moeite waard is. Maar het rendement op de investering in integrated reporting naar professionele beleggers toe is tot nu toe mijns inziens te laag. In analistencalls gaat het tot nu toe alleen over de financiële stand van zaken, dan meer holistisch over het toekomstbeeld en de gedragenheid van ons businessmodel op de lange termijn.
Ik ben daarom tot nu toe een realist. We hebben in integrated reporting op zijn zachtst gezegd nog een lange weg te gaan.
Robert Jan van de Kraats, CFO Randstad
Geef een reactie