
De accountant Jeroen M. die de jaarrekeningen van vastgoedbedrijf Eurocommerce controleerde, had een omvangrijke fraude met huurcontracten eenvoudig kunnen en moeten zien. Dat verweet de tuchtrechter hem maandag.
In 2012 ging Eurocommerce failliet. Banken hadden gezamenlijk meer dan 650 miljoen euro aan leningen uitstaan bij de onderneming. Het was met een vastgoedportefeuille gewaardeerd op meer dan 1 miljard euro, een van de grootste kantoorontwikkelaars van Nederland.
Onvoldoende kritisch
De accountant wordt er door diverse banken, de curatoren van Eurocommerce en het Openbaar Ministerie (OM) van beschuldigd de jaarrekeningen onvoldoende kritisch te hebben gecontroleerd. Zo was de Utrechtse kantoortoren Le Mirage voor 61 miljoen euro gewaardeerd op basis van een vervalst huurcontract.
De zaak dient bij de tuchtrechter voor accountants, de accountantskamer. Volgens de bank had de accountant de fraude simpel kunnen ontdekken: voor het pand werd namelijk helemaal geen huur geïnd. Curator Paul Schepel noemde het opvallend dat de waarde van de vastgoed in nog geen twee jaar tijd met 33 procent steeg tot boven 1 miljard euro. Dat in een tijd dat de kantorenmarkt instortte. ‘Toch gaf hij een goedkeurende verklaring af zonder enig voorbehoud.’
Rechtszaak voormalig CEO Eurocommerce
Tegen voormalig directeur Ger Visser van Eurocommerce loopt een aparte strafprocedure. Hij zou het vervalsen van huurcontracten hebben toegegeven. Gegevens uit die procedure worden door het OM gebruikt in de tuchtzaak tegen de accountant.
‘Misleid’
De advocaat van de accountant wees de suggestie dat haar cliënt had weggekeken waar hij had moeten opletten, nadrukkelijk van de hand. Volgens haar maakt de bank onterecht geen verschil tussen de gedragingen van haar cliënt en van Eurocommerce. ‘Hij werkte niet mee aan vermeend vastgestelde frauduleuze handelingen. De betrokkene is misleid.’
De tuchtrechter heeft twee dagen uitgetrokken voor deze zaak.