
Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) heeft uitspraak gedaan in drie zaken over toepassing van de Nederlandse dividendbelasting. De Europese rechter concludeerde dat de Nederlandse dividendbelasting in strijd is met de Europese vrijheid van het verkeer van kapitaal. Hiervan is sprake als de belastingdruk op dividenden betaald aan binnenlands belastingplichtigen lager is dan als wordt betaald aan buitenlands belastingplichtigen. Het HvJ EU noemt een aantal factoren die moeten worden meegenomen bij het bepalen van de belastingdruk op dividenden. Dit meldt PricewaterhouseCoopers (PwC).
Wat betekent dit?
Verkrijgt u als buitenlands natuurlijk persoon of buitenlandse vennootschap dividenden vanuit een Nederlandse inhoudingsplichtige vennootschap? In dat geval verdient het aanbeveling om na te gaan of de belastingdruk voor u als buitenlandse ontvanger hoger is dan als u in Nederland had gewoond of was gevestigd. Als de belastingdruk voor u hoger is, geeft dit arrest aanleiding om de in Nederland geheven ‘te hoge’ dividendbelasting terug te vragen.
De beslissing van het HvJ EU
In drie zaken bij het HvJ EU was de vraag in geschil op welke wijze de belastingdruk op dividenden voor ingezeten belastingplichtigen en voor niet-ingezeten belastingplichtigen moet worden bepaald en vergeleken. In de eerste twee zaken ging het om particuliere personen die in België woonden en vanuit Nederland dividenden ontvingen. De derde zaak ging om een Franse vennootschap met een Nederlandse deelneming. In beginsel geldt volgens het HvJ EU dat het EU recht geen wetgeving toestaat waarbij verschillende regelingen gelden voor ingezeten en niet-ingezeten aandeelhouders, voor zover de definitieve belastingdruk die in verband met die dividenden in die staat op niet-ingezeten belastingplichtigen komt te rusten zwaarder is dan die voor ingezeten belastingplichtigen. In dat geval is de regeling in strijd met het vrije verkeer van kapitaal. Het HvJ EU heeft de drie zaken terugverwezen naar de Nederlandse rechter. De Nederlandse rechter zal moeten nagaan of de belastingdruk op dividenden in de voorgelegde zaken in buitenlandse situaties hoger is dan in binnenlandse situaties wanneer alle factoren worden meegenomen. Voor zover de belastingdruk hoger is mag er geen dividendbelasting worden geheven.
Factoren die meewegen bij het bepalen van de belastingdruk
Bij het bepalen van die belastingdruk op dividenden uitgekeerd aan natuurlijke personen moet de dividend- en inkomstenbelastingheffing van ingezetenen met betrekking tot alle aandelen in Nederlandse vennootschappen in de loop van het kalenderjaar alsook het heffingvrije vermogen (in een box 3 situatie) in de beschouwing worden betrokken.
Voor het bepalen van de druk op aandelen uitgekeerd aan lichamen moet rekening worden gehouden met de algehele druk op de aandelen die voortvloeit uit de dividend- en vennootschapsbelasting, waarbij ook de behandeling van bepaalde kosten die rechtstreeks samenhangen met de dividenden in aanmerking moeten worden genomen.
Het HvJ EU merkt op dat als een belemmering van het vrije verkeer komt vast te staan, deze in bepaalde gevallen kan worden gerechtvaardigd door de gevolgen van een verdrag tussen de woonlidstaat en de bronlidstaat, als door dat verdrag het verschil in behandeling effectief verdwijnt. Het HvJ EU had overigens nog opgemerkt dat dit in de gevallen waarover nu een beslissing werd genomen in elk geval niet aan de orde was, aangezien de belastingverdragen tussen Nederland met België en Frankrijk niet de volledige belastingdruk op de dividenden vanuit Nederland kon neutraliseren.