
Autoconcern Volkswagen staat onder zware druk door een dieselschandaal dat begon in de Verenigde Staten. Executive Finance zet de gebeurtenissen van de afgelopen dagen op een rij.
Vrijdag 18 september
De Amerikaanse milieudienst EPA meldt dat Volkswagen mogelijk geknoeid heeft met met systemen waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen van dieselauto’s wordt gemeten. In totaal 482.000 auto’s zouden niet voldoen aan de normen van de zogenoemde Clean Air Act en terug moeten worden geroepen. Het gaat om auto’s van de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015 en ook een model van luxedochter Audi.
Deze wagens zijn voorzien van technologie die de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt. Dat gaat echter wel ten koste van de rijprestaties. Om dat te omzeilen, installeerde Volkswagen software die het mogelijk maakt de uitstootbeperking alleen in te schakelen bij officiële controles, zodat dan aan de milieunormen wordt voldaan. Maar in het dagelijks gebruik zijn de auto’s veel vervuilender dan is toegestaan.
Jeroen Smit en Mathijs Bouman spreken in De Wereld Draait Door over het schandaal. Smit:
‘Hier kan Volkswagen over struikelen’.
Boete tot 16 miljard euro
EPA-bestuurder Cynthia Giles spreekt van een zeer ernstige zaak en sluit niet uit dat nog meer overtredingen aan het licht zullen komen. De boete voor Volkswagen kan oplopen tot omgerekend ruim 33.000 euro per auto waarmee geknoeid is, wat in totaal neer zou komen op krap 16 miljard euro. Het bedrijf laat in een verklaring weten volledig mee te werken aan het onderzoek.
Zondag 20 september
Schadeherstel draait op volle toeren bij Volkswagen. Topman Martin Winterkorn last een extern onderzoek in naar het vermeende gesjoemel. Winterkorn betuigde spijt dat Volkswagen kennelijk het vertrouwen van klanten en het publiek heeft beschaamd. ‘Wij zullen volledig samenwerken met de verantwoordelijke diensten”, belooft hij. Om alle feiten boven tafel te krijgen, laat het bedrijf de kwestie ook zelf onderzoeken. ‘Wij tolereren geen overtredingen van onze interne regels of van de wet’, aldus de topman.
Of zijn excuses voldoende zijn om herbenoemd te worden is de vraag. Begin deze maand besliste het presidium van de raad van commissarissen dat de 68-jarige Winterkorn tot eind 2018 in functie mag blijven. Zijn huidige contract loopt eind 2016 af.
VS belangrijke groeimarkt
Het schandaal is een fikse domper voor de Duitse autofabrikant, die de VS beschouwt als een belangrijke groeimarkt. Vorig jaar nog besloot Volkswagen miljarden te investeren in versteviging van zijn positie op de Amerikaanse automarkt. Juist de als relatief schoon gepresenteerde dieselmodellen, goed voor een kwart van de totale verkopen in de VS, speelden in die plannen een sleutelrol.
Het dieselschandaal bij Volkswagen leidt mogelijk tot grote boetes.
Maandag 21 september
Aan het begin van de nieuwe werkweek blijkt dat Volkswagen ruim een vijfde aan beurswaarde in Frankfurt heeft verloren. Op het dieptepunt koerste het aandeel 22 procent lager op 126,40 euro, de laagste stand sinds eind oktober 2008. Daarmee daalde de waarde van het grootste autoconcern van Europa met circa 16 miljard euro tot iets meer dan 60 miljard euro.
Dinsdag 22 september
Volkswagen zet in eerste instantie 6,5 miljard euro opzij in verband met het dieselschandaal. De voorziening is bedoeld om de kosten te dekken van ‘de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen’. De miljardenvoorziening wordt verantwoord in de resultaten over het derde kwartaal. Omdat diverse onderzoeken naar de kwestie nog in volle gang zijn, kunnen de uiteindelijke kosten nog fors oplopen.
VW erkent dat zo’n 11 miljoen dieselauto’s wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. Welke types precies, vermeldt de autofabrikant zelf niet.
De software voor motormanagement is bij meer auto’s geïnstalleerd, maar leidt volgens VW maar bij wagens met één bepaald type dieselmotor tot afwijkingen in de uitstootwaarden die bij tests worden gemeten. Alle nieuwe auto’s die in de Europese Unie op de markt zijn, voldoen aan de normen, stelt het grootste autobedrijf van Europa. De Amerikaanse milieudienst EPA spreekt tot dusver van een half miljoen wagens.
Ook vragen buiten VS
Het dieselschandaal bij Volkswagen roept ook buiten de VS veel vragen op. Zuid-Korea gaat de uitstoot van dieselauto’s van het Duitse autoconcern tegen het licht houden. Ook Frankrijk, Italië en Australië vraagt om opheldering. De Nederlandse goedkeuringsautoriteit en toezichthouder RDW gaat in ieder geval geen onderzoek doen naar het dieselschandaal van Volkswagen. Dat laat een woordvoerder weten aan het ANP.
Woensdag 23 september
Winterkorn dient zijn ontslag in. ‘Ik ben geschokt door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen”, liet Winterkorn in een verklaring weten. ‘Ik ben boven alles verbijsterd dat wangedrag op zo’n grote schaal mogelijk was bij de Volkswagengroep. Als topman neem ik de verantwoordelijkheid voor de onregelmatigheden die gevonden zijn in dieselmotoren.’
VW heeft volgens Winterkorn een ‘frisse start’ nodig. ‘Ik maak daarvoor met mijn vertrek de weg vrij’, schrijft hij. De topman ontkent overigens dat hijzelf iets van doen heeft gehad met het geknoei met de uitstootwaarden van dieselauto’s.
Het presidium van de raad van commissarissen van VW vergaderde woensdag sinds het einde van de ochtend over hoe het verder moet met de aangeslagen autobouwer. In een verklaring na afloop van die bijeenkomst lieten zij weten dat de komende dagen meer koppen zullen rollen.
De voltallige raad van bestuur van VW komt vrijdag bijeen om de opvolging van Winterkorn te bespreken. Duitse media wisten eerder deze week al te melden dat topman Matthias Müller van Porsche klaar zou staan om het het stokje van hem over te nemen.