Volgens ABN AMRO en NLFI, de beheerder van de staatsparticipaties in de financiële sector, zal de voorgenomen beursgang bestaan uit een plaatsing van certificaten van bestaande aandelen. De aanbieding en het tijdstip daarvan zijn afhankelijk van onder meer de marktomstandigheden, aldus een dinsdag gepubliceerde verklaring.

Gematigd risicoprofiel

Topman Gerrit Zalm van ABN AMRO meldde dat de afgelopen jaren grote vooruitgang is geboekt bij het bouwen van een sterke bank met een transparant businessmodel en een gematigd risicoprofiel, waarmee solide resultaten worden behaald. Hij gaf aan blij te zijn dat deze vooruitgang wordt erkend en dat ABN AMRO nu klaar is om de volgende stap in het proces te zetten.

Meerderheidsbelang NLFI

NLFI zal na de notering een aanzienlijk meerderheidsbelang behouden in ABN AMRO, met het voornemen om dat belang in de komende jaren geheel af te bouwen. De opbrengst van de emissie van het financiële concern zal worden toegewezen aan de Nederlandse staat.

Kosten verlagen door herstellende economie

De bank is van plan om vanaf het boekjaar 2017 de helft van de winst uit te keren als dividend. Die ambitie is onder meer gebaseerd op de verwachting dat de Nederlandse economie verder herstelt en dat de kosten van het concern verder kunnen worden verlaagd.

Beursgang in vierde kwartaal

ABN AMRO heeft eerder al verklaard in het vierde kwartaal naar Euronext Amsterdam te willen gaan, al hangt het exacte tijdstip af van de omstandigheden op de financiële markten. De bank gaf aan dat alle goedkeuringen zijn ontvangen, inclusief die van het Nederlandse parlement en de verklaringen van geen bezwaar van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Vanwege het proces voor een beursgang en het opstellen van het prospectus komen de cijfers van ABN AMRO over het derde kwartaal eerder naar buiten. De publicatie is nu op 9 november, in plaats van de eerder aangekondigde datum van 13 november.

Bron: ANP