De ECB koopt momenteel maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen op bij financiële instellingen, in een poging de inflatie in de eurolanden te stimuleren. Dit programma loopt in ieder geval tot september volgend jaar, maar kan worden uitgebreid of verlengd als dat nodig is, zei Draghi.

Geen afwachtende houding

De Italiaanse centralebankpresident waarschuwde dat de risico’s voor het economische herstel in de eurozone nog altijd groot zijn. Hij benadrukte meerdere keren tijdens zijn toelichting dat de ECB geen afwachtende houding aanneemt, maar bereid is verder in te grijpen.

Gelet op inflatie

Daarbij wordt zeer scherp gelet op de inflatie, die vorige maand weer onder het nulpunt is gedaald en de komende tijd waarschijnlijk zeer laag blijft. De ECB mikt met zijn monetaire beleid op een geldontwaarding van iets minder dan 2 procent.

De ECB komt in december met nieuwe ramingen voor onder meer de inflatie. Als daaruit blijkt dat het beeld voor de prijzen en de economische groei sterk is gewijzigd, dan zal de centrale bank zijn beleid daarop aanpassen, stelde Draghi.

Rentetarieven niet wijzigen

Eerder op de dag besloot de ECB, zoals verwacht, de rentetarieven in de eurozone niet te wijzigen. Daarbij werd wel de optie besproken om het depositotarief verder te verlagen. Deze rente staat sinds september vorig jaar op min 0,2 procent, wat betekent dat banken geld moeten bijleggen als ze middelen stallen bij de ECB. De centrale bank hoopt daarmee de kredietverlening in de eurolanden vooruit te helpen.

Draghi liet ook nog weten dat diverse ECB-bestuurders donderdag al aanstuurden op extra maatregelen. Daarbij werd een hele reeks aan instrumenten besproken, waarvan de mogelijke effecten nog verder worden bestudeerd.