
In het derde kwartaal van 2015 is het aantal bij de SER gemelde fusies met 18 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014 (99 meldingen). In het tweede kwartaal van 2015 werden 110 meldingen gedaan en in het afgelopen kwartaal is dat gestegen naar 117 meldingen. Het aantal meldingen overstijgt daarmee zelfs het niveau van het derde kwartaal van 2008 (113 meldingen). In de jaren daarna was dat aantal niet meer in het derde kwartaal gehaald. Dit meldt de SER.
In het tweede kwartaal van dit jaar viel op dat de meeste fusies niet langer plaatsvinden in de industrie, maar binnen de dienstverlening. Deze ontwikkeling is het afgelopen kwartaal doorgezet. Van de fusiemeldingen heeft 37 procent betrekking op de dienstverlening.
De Fusiegedragsregels
De Fusiegedragsregels beschermen de belangen van in een onderneming werkzame personen bij een voorgenomen fusie. Het doel is te waarborgen dat daaraan bij het overwegen van een fusie de nodige aandacht wordt besteed. De Fusiegedragsregels zijn van toepassing op voorgenomen fusies en overnames binnen het bedrijfsleven.
Sinds 1 oktober 2015 zijn de Fusiegedragsregels herzien en gelden ze voortaan ook voor de overheid, non-profitorganisaties en het vrije beroep. Een toelichting op de wijzigingen in de herziene Fusiegedragsregels kunt u vinden in het door de Commissie Herziening Fusiegedragsregels opgestelde rapport van bevindingen.