
De roep om een nieuw financieel stelsel in Nederland is groot. Particulieren, overheid, pensioenfondsen, verzekeraars, banken en vermogensbeheerders zijn allemaal op zoek naar duurzame manieren om het vele geld dat in Nederland beschikbaar is effectief in te zetten. De wil om met de juiste strategie meer rendement te behalen én te werken aan een stabiele economie is er. Maar hoe doen we dat? Op 26 november verschijnt het boek Geld stuurt de wereld – jij bepaalt de koers van ondernemer, investeerder en publicist Anne-Marie Rakhorst.
Inmiddels is duidelijk dat Nederland behoefte heeft aan een duurzaam financieel systeem, sociaal en ecologisch. Zo maakte pensioenfonds ABP (met 350 miljard euro de grootste pensioenbelegger van Nederland) onlangs bekend dat het de komende vijf jaar 30 miljard extra investeert in duurzaamheid. In 2015 stapte een recordaantal rekeninghouders van grote algemene banken over naar banken met een ecologisch duurzaam profiel. Vermogensbeheerders en kapitaalverstrekkers zijn harder dan ooit op zoek naar beleggingen die bijdragen aan oplossingen voor onze wereldwijde vraagstukken zoals veiligheid, klimaatverandering en eerlijke handel.
Hoe maken we de overstap naar een nieuw financieel stelsel?
De contouren waar Nederland naartoe wil op financieel gebied worden langzaam aan duidelijk. Maar hoe maken we nu echt de overstap naar een nieuw financieel stelsel? Geen ‘windowdressing’ maar echte systeemverandering. Hoe zorgen we dat alle partijen snappen wat ze moeten doen en eenzelfde doel voor ogen hebben? Hoe zorgen we dat Nederland echt met impact in de juiste dingen gaat investeren? Hierover gaat Geld stuurt de wereld – jij bepaalt de koers.
Iedereen op één duurzame lijn
Ondernemer en publicist Anne-Marie Rakhorst omschrijft in duidelijke taal het proces dat nodig is om beleggingen in de toekomst op één toekomstgerichte lijn te krijgen. Zowel de rollen van individuele beleggers, ondernemers en financiële instellingen komen aan bod. Haar boodschap is helder: “Door op alle niveaus heel bewust met geld bezig te zijn, sturen we Nederland en de wereld de goede kant op. Samen kiezen we voor slimme beleggingen en bouwen we aan een solide economie met steeds meer duurzame slagkracht. Ons gigantische vermogen ligt in onze eigen handen, handel daar dan ook naar.”
Vermogen van 2.000 miljard
Het vermogen is inderdaad gigantisch. Alleen al door Nederland werd dit jaar wereldwijd meer dan 2.000 miljard euro belegd. Als het aan Anne-Marie Rakhorst ligt, gaan we deze vele miljarden inzetten om meer waarde aan onze economie toe te voegen. “Dan spreek ik nu even de particuliere belegger aan. Duurzaam kapitaal begint bij jezelf. Bij de overtuiging dat het je eigen geld is en dat je dus ook zélf de koers uitzet. Je geld ‘veilig’ op de bank zetten is niet meer de beste optie. We weten dat beleggen in de toekomst van de wereld het hoogste meervoudige rendement heeft, ook financieel! Zo werk je dus aan meer veiligheid, zekerheid en rendement én weet je dat er met jouw geld in een betere wereld geïnvesteerd wordt.”
Waardevolle inbreng financiële experts
In Geld stuurt de wereld – jij bepaalt de koers onderzoekt Anne-Marie Rakhorst de wereld van duurzaam beleggen. Ze laat ondernemers, organisaties, wetenschappers, visionairs en adviseurs aan het woord die druk bezig zijn om via geld een positieve impact op de wereld en de economie te hebben. De inbreng van financieel experts als Frank Elderson (DNB), Guiseppe van der Helm (VBDO), Herman Wijffels (Universiteit Utrecht), Marcel Jeucken (PGGM), Carel van Eykelenburg (BNG), Philippe Desfossés (ERAFP), Marjan Sax (MamaCash), Nout Wellink (Bank of China) en vele anderen geeft inzicht in de mogelijkheden van een duurzaam financieel stelsel. Samen op weg naar een succesvolle en stabiele Nederlandse economie in 2025.