
Onderzoek van wereldwijd adviesbureau Towers Watson toont aan dat slechts 36 procent van de Europese bedrijven hun prestatiemanagementproces als effectief beschouwt. Voor de ruime meerderheid (88 procent) van de ondervraagde bedrijven is prestatiemanagement de voornaamste methode om individuele prestatiedoelstellingen af te stemmen op de strategische bedrijfsprioriteiten. Echter 39 procent van de managers geeft aan de waarde er niet van in te zien en 47 procent zegt geen tijd te hebben om het goed uit te voeren.
Angel Hoover, EMEA Practice Lead for Talent Management and Organisation Alignment bij Towers Watson: ‘Deze uitkomst zal weinig mensen verbazen. Maar uit het onderzoek wordt duidelijk dat er grote hiaten zijn die bedrijven moeten aanpakken om de effectiviteit en beleving van prestatiemanagement te verbeteren. Kijkend naar het belang van het proces voor de bedrijfsprestaties, is het overduidelijk dat dit probleem moet worden aangepakt.’
Traditionele benadering nog steeds dominant
Driekwart van de deelnemende organisaties hanteert nog steeds de ’traditionele’ benadering. Zij voeren halfjaarlijks of jaarlijks een evaluatie uit, waarbij bijna de helft (42 procent) meldt dat de voornaamste uitkomst van dat proces enkel een cijfer of score is. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat één op de drie managers en werknemers niet tevreden is over zijn of haar prestatiemanagementproces. 5 procent van de bedrijven heeft dit proces dan ook volledig geschrapt. Daarnaast overweegt bijna een kwart (23 procent) om prestatiecijfers of -scores op korte termijn af te schaffen.
Hoover stelt: ‘De berichten in de media vormen een perfecte katalysator om na te denken over de instrumenten en benaderingen die we gebruiken om de prestaties van werknemers te managen. Het is duidelijk dat we de kans krijgen om de bedrijfsvoering te beïnvloeden, door de wijze waarop prestatiemanagement wordt gebruikt een nieuwe vorm te geven. Hoe organisaties dat doen, moet passen bij hun cultuur en de prioriteiten van het bedrijf. Als zij dat doen op een wijze die efficiënt en effectief kan worden uitgevoerd door managers en werknemers, dan zal de mediahype uiteindelijk een positieve invloed hebben.’
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 384 organisaties in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika). Het betreft een mix van publieke, private, non-profit en overheidsorganisaties uit verschillende industrieën in 25 landen.