Drie van de vijf gedaagden zijn voormalige bestuursvoorzitters, onder wie Hisao Tanaka die in juli opstapte wegens de fraude. De andere twee bekleedden in het verleden de functie van financieel directeur.

Winstcijfers opgeblazen

Uit een extern onderzoek bleek van de zomer dat topfunctionarissen jarenlang de winstcijfers hadden opgeblazen. Dat gebeurde in een bedrijfscultuur waarin ondergeschikten bang waren zich te keren tegen het gesjoemel van hun bazen, aldus de onderzoekers.

Beurswaarde verloren

De producent van onder meer kernreactoren, geheugenchips en laptops moest over een periode van bijna zeven jaar 152 miljard yen (ruim 1,1 miljard euro) op de winst afschrijven. Sinds april, toen Toshiba het onderzoek aankondigde, heeft de onderneming ongeveer een derde van haar beurswaarde verloren.

Kwartaalcijfers

Toshiba maakte zaterdag tevens de derdekwartaalcijfers bekend. Dankzij de verkoop van bezittingen, boekte het concern een nettowinst van 49,6 miljard yen. Operationeel leed het concern een verlies van 79,5 miljard yen (circa 600 miljoen euro).