
Uit onderzoek Kavita Nandram, Paul Hurks en Henk Langendijk naar de toepassing van integrated reporting blijkt dat Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen koploper zijn als het gaat om een holistische geïntegreerde manier van rapporteren.
Het onderzoek, gebaseerd op verslagen over 2014, is opgenomen in de publicatiereeks Het jaar verslagen van de NBA. De drie onderzoekers bekeken in welke mate de 104 IIRC pilot ondernemingen, waarvan tien uit Nederland, voldoen aan de richtlijnen uit het integrated reporting-framework. “Hieruit blijkt dat Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen goed zijn vertegenwoordigd en koploper zijn als het gaat om een meer holistische geïntegreerde wijze van rapporteren”, aldus Nandram in De Accountant.
Indrukwekkend aantal Nederlandse bedrijven
Van de 104 pilot-ondernemingen brengen 38 daadwerkelijk een jaarverslag uit in lijn met het IR-framework. Daarvan komen er maar liefst zes uit Nederland. Een aandeel van bijna twintig procent binnen deze pilot groep is volgens Nandram indrukwekkend voor een klein land als Nederland. “Zeker als je bedenkt dat Nederland daarmee bovenaan de lijst staat met Brazilië en Zuid-Afrika, de twee landen waar het voor beursgenoteerde ondernemingen verplicht is om op geïntegreerde wijze te rapporteren.”
Link tussen niet-financiële en financiële informatie
Uit het onderzoek blijkt dat de 38 nader onderzochte ondernemingen op de goede weg zijn met het implementeren van de fundamental concepts, guiding principles en content elements uit het integrated reporting-framework. Er zijn ook mogelijkheden voor verdere verbeteringen door bijvoorbeeld de link (connectivity) tussen de niet-financiële en financiële informatie en het waardecreatieproces beter weer te geven. Nandram: “Het beter weergeven van de link tussen de niet-financiële en financiële informatie helpt gebruikers van het verslag om effectievere beslissingen te nemen.”
Meer kwetsbaarheid tonen
Verder kunnen ondernemingen nog meer kwetsbaarheid tonen door juist ook te rapporteren over de zaken die minder goed gaan. Uit het onderzoek blijkt dat dit nog te weinig gebeurt met betrekking tot kritische prestatie-indicatoren. Een koploper hierin is Kristalprijs-winnaar AkzoNobel (foto), zo bleek onlangs uit de Transparantiebenchmark. “Het chemieconcern maakt op heldere wijze duidelijk dat op twee van de maatschappelijke doelen die de onderneming zichzelf stelt verbetering noodzakelijk is. Juist door hier transparant over te zijn kan een onderneming de dialoog met stakeholders naar een hoger niveau tillen.”
Governance-paragraaf nog te traditioneel
Verder komt uit het onderzoek naar voren dat ondernemingen nog een slag kunnen maken in het rapporteren over de content elements opportunities, governance, strategy en basis of preparation and presentation. Nandram: “De mogelijkheden op deze gebieden worden momenteel nog niet volledig benut. Met name de governance-paragraaf heeft nog een traditionele insteek, in lijn met de wettelijke verplichtingen waarbij de focus ligt op de financiële informatie. Ondernemingen kunnen deze paragraaf juist benutten om te rapporteren over waardecreatie op de korte, middellange en lange termijn, vertaald naar de capitals.”