In de aanloop naar de jaarwisseling staan dertien van de 25 AEX-bedrijven in de plus ten opzichte van de slotstand van 2014. Na Randstad werd de grootste winst geboekt door TNT. De expressbezorger werd ruim 40 procent meer waard dankzij het overnamebod dat zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx dit jaar uitbracht. TNT verdwijnt daardoor naar verwachting in de loop van 2016 van de beurs in Amsterdam.

Andere rendabele investeringen

Andere rendabele investeringen waren de aandelen KPN, Ahold en Heineken, die 30 tot 35 procent meer waard werden. Verzekeraar NN Group kreeg er bijna een derde bij en deed het daarmee veel beter dan zijn concurrenten. Naast de stevige koersval van Delta Lloyd viel Aegon in negatieve zin op, met een voorlopig jaarverlies van 15 procent.

De malaise in de grondstoffensector ging verder niet onopgemerkt aan het Damrak voorbij. Na Delta Lloyd waren staalfabrikant ArcelorMittal en oliereus Shell de grootste verliezers in de AEX, met minnen van circa 55 en 25 procent.

Grootste strop

De grootste winnaars aan Beursplein 5 waren dit jaar te vinden onder de middelgrote en kleinere bedrijven. Zo verviervoudigde de koers van biotechbedrijf Galapagos bijna, naar ruim 57 euro. Navigatiebedrijf TomTom en bouwer BAM werden twee keer meer waard. De specialist in biologische voedingsmiddelen Wessanen won bijna 75 procent. Het aandeel van uitzender USG People werd door een overnamebod uit Japan 85 procent duurder.

De grootste strop was voor beleggers in bedrijven die aan hun financiële problemen ten onder gingen. Het aandeel van het deze zomer failliet verklaarde Imtech kelderde dit jaar van 3,85 euro naar 2 cent. Winkelbedrijf Macintosh vroeg vorige week uitstel van betaling aan en zag zijn beurswaarde verdampen tot 7 cent per aandeel.

Lees ook
Het opinieartikel van Robert Jan van de Kraats, CFO van Randstad:
Rendement integrated reporting nog te laag