
Sinds de dot-com-revolutie twintig jaar geleden is een nieuw soort cfo ontstaan. Deze financiële chefs vinden het niet erg om van start-up naar start-up te hoppen omdat ze de voorkeur geven aan frisse starts in plaats van aan de dagelijkse routine die ze tegenkomen in grote, gevestigde bedrijven.
Het carrièrerisico is juist deel van de aantrekkingskracht die start-ups in de informatietechnologie uitoefenen op cfo’s. Dit soort bedrijven kunnen hard onderuit gaan, maar er werken heeft ook veel voordelen. Belangrijker nog, cfo’s werken graag bij start-ups omdat dat ze een kans geeft een financiële functie vanuit het niets op te zetten, betrokken te worden bij de dagelijkse gang van zaken en een sleutelrol te spelen in een snelgroeiende omgeving. Natuurlijk houden dergelijke cfo’s de traditionele financiële verantwoordelijkheden, zoals accounting, belasting, financiering en risocmanagement. De top-cfo-functie vraagt echter ook om te kunnen werken met andere afdelingen binnen het bedrijf.
Het houden van een adequate cashflow staat hoog op de prioriteitenlijst van de ‘start-up-cfo’, maar het acquireren van toptalent lijkt een nog grotere focus te hebben. Dit blijkt uit gesprekken die cfo.com had met vier cfo’s van software-start-ups.
Scheiding tussen sales en finance
Julio Pekarovic was van 2002 tot 2009 hoofd financiële planning en analyse bij Google. Toen was Pekarovic onderdeel van een groot team van zo’n tweehonderd medewerkers. Aan het begin van zijn carrière bij Google, begon hij een financieel team samen te stellen om de groei van Google te kunnen ondersteunen. De eerste werknemer die hij aannam was Jason Wheeler, nu cfo van autobedrijf Tesla.
In die dagen werden salesopbrengsten berekend door de financiële mensen binnen de salesafdeling, en niet door de afdeling financiën zelf. Pekarovic creëerde hiervoor een scheiding tussen sales en finance en werd zelf directeur van een nieuwe divisie binnen Google, die hij sales finance noemde.
In 2009 was Google inmiddels gegroeid van een bedrijf met een winst van $50 miljoen dollar naar $21 miljard dollar en 25.000 werknemers. Hoewel het bedrijf groeide, nam de mogelijkheid tot creativiteit, die Pekarovic zo waardeerde, sterk af. Hierdoor besloot hij Google te verlaten om cfo van Quantcast te worden. In 2015 nam hij het financiële roer over van Dataminr, in Pekarovics woorden ’technologiebedrijf met enorme kansen in het vooruitzicht.’
Bekijk hier de verhalen van nog drie cfo’s die aan het hoofd van start-ups staan.
Bron: www.cfo.com