
Kennis van complexe systemen moet vanuit verschillende vakgebieden gecombineerd worden om financieel-economische crises beter te kunnen voorspellen, begrijpen en managen. Tot deze conclusie komen tien onderzoekers van universiteiten en banken, waaronder epidemioloog prof. Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht, in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De auteurs betogen dat kennis over complexe systemen vanuit bijvoorbeeld de natuurkunde, epidemiologie, ecologie, informatica en sociologie, sterk onderbenut wordt.
‘Onze kennis over de verspreiding van infecties in een populatie kan inzicht geven in de dynamiek van de handel in financiële producten in netwerken van banken en beleggers’, licht Hans Heesterbeek, hoogleraar Theoretische Epidemiologie aan de Universiteit Utrecht toe. ‘Wiskundige voorspellingen over kantelpunten, het moment waarop een grote omslag plaatsvindt en het belang van super-spreaders, individuen die heel veel anderen besmetten, zijn van grote waarde gebleken voor begrip van daadwerkelijke uitbraken van veel infectieziekten.’
Beurskrach
Een complex systeem bestaat uit (veel) onderdelen of mensen, waartussen interactie plaatsvindt en die verbonden zijn in netwerken. Dat kunnen elektronen zijn in een supergeleider, maar ook meningen in een sociaal netwerk of de reacties van beleggers op de financiële markten. Eén van de kenmerken van complexe systemen is dat ze niet lineair zijn. Kleine veranderingen kunnen onverwacht een groot effect hebben. Een voorbeeld hiervan is een beurskrach. ‘Wij stellen nu in Science dat het mogelijk is met theorieën die succesvol zijn ontwikkeld in andere vakgebieden, crises in sociaaleconomische systemen beter te modelleren, voorspellen en beheersen’, aldus Heesterbeek.