
Het eerste G10 festival van de Economie en Filosofie wordt gehouden op 1 en 2 april 2016 in de Beurs van Berlage, de Westerkerk en Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Twintig economen en filosofen geven tijdens het festival hun visie op de ontwikkeling van de samenleving in de komende tien jaar en gaan hierover met elkaar en alle deelnemers in gesprek.
Er zijn tijdens het festival verschillende forums, vraag- en antwoordsessies, lezingen en enkele directe Skype-verbindingen op een metersgroot scherm met vooraanstaande filosofen en economen aan wie deelnemers direct vragen kunnen stellen. Verschillende sprekers geven acte de présence, waaronder de Griekse ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis, de Duitse auteur Wolfgang Streeck en de Duitse antropoloog Christoph Türcke.
Grip op financiële markten
‘De essentie van de G10 is om met elkaar tijdig dieper inzicht te krijgen in belangrijke ontwikkelingen die onze samenleving momenteel razendsnel veranderen’, aldus organisatoren Boudewijn Richel en Menno Grootveld. ‘Dus worden er grote thema’s aangesneden, zoals Europa en de richting waarin onze samenleving zich ontwikkelt. Echter: grote veranderingen zitten vaak verpakt in een bijzin. Ze raken niet zelden verscholen in een hoop kabaal, raken uit het zicht of worden minder snel hoorbaar. In G10 leggen we ons oor te luister om de ruimtes tussen de zinnen wel te horen – de tussenruimtes, zoals Nietzsche die noemde. Allerlei vragen zullen aan de orde komen: over de toekomst van het huidige economisch stelsel, over de macht en onmacht van politiek daar iets aan te doen, over verschillende horizonnen voor de wereld en voor Europa, over allerlei waardepatronen die daarin functioneren. Eén vraag is bijvoorbeeld: Zijn landen hun grip kwijt op de financiële markten, doordat de overheid steeds meer is gaan lenen, zoals de Duitse econoom Wolfgang Streeck stelt in zijn enerverende bestseller over de ‘uitgestelde crisis van het democratisch kapitalisme’? Vanuit het niets schept de Europese Centrale Bank momenteel circa duizend miljard euro met totaal onbekende neveneffecten. De vraag dringt zich iedere keer weer op in hoeverre dit nieuwe geld een zekere ‘meetbare’ waarde heeft. Of is het begrip ‘meetbaar’, evenals het oude en mooie begrip ‘maat’, volledig uit ons leven verdwenen: waarom duizend en geen tienduizend? Welke criteria zijn van toepassing? En welke invloed kunnen we nog hebben op instituties als de ECB?’
Bekijk hier het gehele programma