
Ondanks alle berichten over China en haar ‘afkoelende economie’, kun je als internationaal ondernemer China niet zomaar overslaan. Dat zegt Hugo Sterkenburgh, Head of Dutch Desk Hong Kong bij ABN AMRO. Ondernemers kloppen bij hem aan als ze vragen hebben over zakendoen in China. Hieronder antwoord op 7 prangende vragen.
#1. Is China ondertussen niet een beetje overrated?
“Het land is na de Verenigde Staten de grootste economie in de wereld. Zelfs als China niet meer verder groeit, blijft het een prominente plek behouden in dewereldeconomie. Het klopt dat we geen double digit groei meer zien, zoals we jarenlang gewend waren. Maar de forecast voor volgend jaar is toch 6,5 procent. Dat is het ‘nieuwe normaal’ voor China. En dat is nog steeds goed. Als je als ondernemer internationaal zakendoet, kun je China niet negeren.”
#2. Moet ik zakendoen in euro’s of in renminbi’s?
De renminbi kent twee varianten. De onshore renminbi, de CNY, is de binnenlandse muntsoort in China en niet vrij verhandelbaar. De offshore renminbi, de CNH, is de buitenlandse muntsoort en wel vrij verhandelbaar buiten China. Met de renminbi kan verwezen worden naar beide varianten. Bij banken als ABN AMRO kunnen Nederlandse ondernemers een renminbi-rekening openen in Hongkong, ook wel een offshore renminbi- of CNH-rekening genoemd. Betalingen in renminbi vanuit Hong Kong naar het vasteland van China mogen alleen als je een werkelijke handelstransactie doet. De bank moet de handelstransactie controleren. “De ondernemer dient dan met een orderbevestiging of een contract aan te tonen dat hij een product of dienst heeft gekocht.”
Veel Nederlandse ondernemers willen zakendoen in renminbi, weet Sterkenburgh. “Soms krijg je als Nederlander korting als je in renminbi’s betaalt omdat je het valutarisico wegneemt bij de Chinese leverancier. Maar niet alle Chinese leveranciers zijn geïnteresseerd om renminbi’s te ontvangen. Het is daarom verstandig om eerst in dialoog te treden om te bekijken of dit wel echte voordelen oplevert voor beide partijen.”
#3. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in China?
Naast het zakendoen in een compleet andere cultuur, is de grootste uitdaging voor buitenlandse bedrijven in China het vinden van geschikt personeel. Bovendien nemen de kosten voor veel bedrijven toe, vooral door de stijgende loonkosten. “De loonkosten verschillen echter sterk tussen het oosten en westen van China. Tijdens de snelle industrialisatie trokken mensen van het platteland naar het oosten, naar steden als Shanghai, Beijing of Guangzhou. Hierdoor liggen de prijzen en lonen in het westerse Chengdu en Kunming veel lager.” Om de economie meer te sturen en de welvaart te spreiden, is de Chinese overheid gestart met een Go West-campagne. “Je ziet ook steeds meer Nederlandse bedrijven naar het westen gaan, vanwege de lagere loonkosten en het gunstige vestigingsklimaat dat lokaal aangeboden wordt.” Verder zijn de uitgebreide en soms onduidelijke regelgeving, de bureaucratie en de “soepelheid” waarmee Chinezen omgaan met intellectueel eigendom voor veel ondernemers een doorn in het oog.
#4. Waar liggen de voornaamste kansen in China?
Kort gezegd is China aan het transformeren van een goedkoop productieland naar een consumentenmarkt. “Buitenlandse ondernemers richten zich op de lokale consument, die steeds meer te besteden heeft. Vroeger zag je vooral bedrijven uit de maakindustrie de stap naar China wagen. Nu komen er meer bedrijven uit bijvoorbeeld de voedselindustrie of de servicesector.” Ook ondernemers die passen bij de nieuwe levensstijl in China – denk: koffie, sport, gezond en welzijn– doen goede zaken.
Toch is het een misverstand dat je snel je slag kunt slaan in China. “Soms denken ondernemers dat ze binnen een beperkte tijd een bepaald succes kunnen bereiken. Dat idee is gebaseerd op eerdere ervaringen in andere landen waar ze actief zijn. Maar zakendoen in China gaat langzamer en stroperiger dan je denkt. Je moet een lange adem hebben.”
#5. Hoe om te gaan met de omvangrijke, vaak onduidelijke regelgeving?
“Dat is een lastige. China kent snel veranderende regelgeving die niet altijd duidelijk is weergegeven. Het is echter van belang om goed te begrijpen wat de impact is van deze regelgeving op je business. Wees er als bedrijf dus zeker van dat je de regelgeving correct interpreteert en handhaaft, zodat je niet in een later stadium wordt geconfronteerd met vervelende verassingen. Besteed dan ook voldoende tijd om jezelf hierin wegwijs te maken. Vaak is het verstandig om hierbij gebruik te maken van professionele adviseurs, al kan het ook al nuttig zijn om je ervaringen te delen met andere Nederlandse bedrijven binnen je netwerk in China.”
#6. Is het een voor- of een nadeel om een buitenlands bedrijf te zijn?
“Het grote voordeel is dat vele Chinezen vaak nog denken dat je als buitenlands bedrijf betere kwaliteit levert dan lokale bedrijven. Anderzijds hebben Chinese ondernemingen vaak lokaal betere contacten, waardoor ze soms sneller kunnen schakelen. Dit kan bijvoorbeeld ook gelden voor bancaire zaken, waarbij lokale banken meestal terughoudender zijn richting buitenlandse bedrijven.”
#7. Is taal een problem?
“Steeds meer Chinezen spreken vloeiend Engels. Toch zijn er nog vele gebieden waar je als ondernemer alleen maar zaken kan doen met een vertaler. Het is dan lastig om bepaalde details te bespreken en elkaars intenties goed te begrijpen. Wat zeker helpt is als je een paar woorden Chinees kent. Dit toont je interesse en kweekt goodwill bij de Chinese partij. Dus ik zou zeker een paar zinnen Chinees oefenen.”