
Slechts 22 procent van de financieel directeuren is optimistisch over hun eigen financiële vooruitzichten, ondanks relatief gunstige vooruitzichten voor de Nederlandse economie. 44 procent verwacht nadelige gevolgen voor de onderneming ten gevolge van een ‘Brexit’. Dit blijkt uit de 29e Nederlandse CFO Survey van Deloitte die ieder kwartaal wordt gehouden.
Ondanks de verwachting dat de Nederlandse economie dit jaar en volgend jaar volgens het CPB steeds een paar procent zal groeien, zijn cfo’s terughoudend. 69 procent is onzeker over de algemene economische situatie en 22 procent is optimistisch over de vooruitzichten van de eigen onderneming. Toch verwacht 56 procent dat de omzet de komende twaalf maanden zal stijgen en verwacht 36 procent betere operationele marges. In het laatste kwartaal van vorig jaar was dat nog respectievelijk 52 en 34 procent.
Frank Geelen, partner Deloitte Consulting en CFO program lead: ‘In de meeste gevallen is de financiering op orde. De nadruk ligt nu op kasstromen en minder op risico. Ook acquisities kennen een lagere prioriteit en ondernemingen zoeken nu vooral strategische samenwerking.’
Impact van een Brexit
Een uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft volgens 44 procent van de ondervraagde cfo’s nadelige gevolgen voor de onderneming. Geelen: ‘Nederlandse ondernemingen hebben van oudsher sterke banden met het Verenigd Koninkrijk en hebben hier voor ongeveer 180 miljard euro aan investeringen uitstaan. Voor de ondervraagde en veelal internationaal opererende cfo’s is de aard van de handelsrelatie die het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie wil aangaan na een eventuele Brexit, van cruciaal belang.’
Uit de survey blijkt verder dat alleen Ierse cfo’s een grotere impact verwachten. Bijna 60 procent verwacht hier een negatieve impact op hun business, terwijl dit in bijvoorbeeld Zwitserland voor 17 procent van de financieel directeuren geldt. Op 23 juni stemmen de Britten of ze in de Europese Unie willen blijven.