
De Europese Commissie heeft op 12 april 2016 een richtlijn voorgesteld op basis waarvan de grootste in de EU opererende bedrijven voor iedere afzonderlijke lidstaat (country-by-country reporting) waar zij actief zijn jaarlijks een rapport moeten publiceren over hun winsten, de belasting die zij betalen en overige informatie.
Dat schrijft Deloitte. Voor bedrijfsactiviteiten buiten de EU zouden geaggregeerde cijfers moeten worden verstrekt. Verder zou per land informatie moeten worden verstrekt als binnen de groep een vennootschap actief is die is opgericht in een belastingparadijs. De Europese Commissie is van mening dat bedrijven meer transparantie moeten betrachten, zodat in alle openbaarheid kan worden onderzocht of belasting ook daar wordt betaald waar de winsten worden gemaakt.
Rapportageverplichting
Het project Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) van de G20/OESO vereist al invoering van CbC-reporting aan belastingdiensten (BEPS actie 13). De Europese Commissie heeft reeds voorgesteld om dit via een EU-richtlijn ook in de EU in te voeren. Het nieuwe voorstel staat hier echter los van. Bedrijven die opereren in de EU moeten volgens het nieuwe voorstel de informatie ook publiek maken. De rapportageverplichting moet beperkt worden tot wat nodig is om efficiënt openbaar toezicht mogelijk te maken.
Als het voorstel van de Europese Commissie wordt goedgekeurd, vindt uitvoering plaats door aanpassing van de bestaande jaarrekeningrichtlijn van de EU. Deze regelt de toelichting van gegevens over belastinginkomsten. De voorgestelde maatregelen als zodanig hebben niets te maken met het harmoniseren van fiscale regelgeving. Hiervoor zou volgens Deloitte unanieme overeenstemming van de 28 lidstaten van de EU zijn vereist. Nu is slechts een goedkeuring van een gekwalificeerde meerderheid nodig: ruwweg 16 lidstaten, die minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen. Het Europees Parlement moet ook haar goedkeuring te verlenen.
Omzet van meer dan 750 miljoen euro
De voorgestelde regelgeving zou van toepassing zijn op in de EU gevestigde moedermaatschappijen van multinationals met een netto-omzet van meer dan 750 miljoen euro. Buiten de EU gevestigde multinationals moeten aan deze regelgeving voldoen als zij een netto omzet hebben van meer dan 750 miljoen euro en zij via middelgrote of grote dochterondernemingen of vestigingen (op basis van de bestaande EU-drempels) binnen de EU opereren. De Europese Commissie verwacht dus dat bedrijven die rond de 90 procent van hun bedrijfsopbrengsten binnen de EU genereren, de rapportagevereisten moeten naleven.
Lees meer over de richtlijn op de website van Deloitte.