
Professor Mark Button, co-auteur van het rapport The Financial Cost of Fraud en directeur van het Center for Counter Fraud Studies, vindt dat fraude als een zakelijke kostenpost moet worden opgenomen.
Tegelijkertijd constateerde hij tijdens de bijeenkomst van het Institute for Financial Crime dat er mogelijkheden zijn om deze kosten terug te dringen. “Te vaak wordt ontkend dat fraude binnen een organisatie bestaat, omdat gefocust wordt op de gedetecteerde fraude. Er wordt pas actie ondernomen na een fraude-incident. Maar het gaat echter om de (nog) niet gedetecteerde fraude. Dit is de uitdaging, maar het is moeilijk meetbaar.”
Fraud Loss Measurement-systeem
Button ontwikkelde daarom het Fraud Loss Measurement-systeem. De focus ligt daarbij op een specifiek type uitgave of activiteit, zoals een valse verzekeringsclaim. Een statistisch valide steekproef wordt genomen waarbij elke claim afzonderlijk wordt beoordeeld. Hierdoor is FLM in staat om gedetailleerde informatie te geven bij vergelijkbare transacties.
Gemiddeld 5,6 procent omzet kwijt aan fraude
Tussen 1997 en 2013 zijn er volgens de FLM-methode 382 items onderzocht uit negen verschillende landen. Hieronder viel onder andere fraude met huisvesting, loon, onderwijs, sociale zekerheid en gezondheidszorg. Uit dit onderzoek bleek dat organisaties gemiddeld 5,6 procent van hun omzet aan fraude verliezen en dat dit percentage stijgende is. Daarnaast moeten niet alleen de kosten van de fraude zelf worden gemeten, maar ook de arbeid- kapitaal-, marketing en andere kosten.
Lees meer op het Risk & Compliance Platform Europe.