
De Europese voorstellen in het kader van belastingontwijking roepen veel vragen op in de Tweede Kamer. Er zijn met name veel vragen over de effecten van de switch-overclausule uit het EU anti-belastingontwijkingspakket op het Nederlandse vestigingsklimaat. De vaste Commissie van Financiën en de vaste Commissie van Europese zaken hebben tijdens een algemeen overleg met de staatssecretaris van Financiën aangegeven dat er nog een impact assessment zou moeten plaatsvinden om het effect van de maatregelen in kaart te brengen. Dit meldt PwC.
De Europese Commissie (EC) publiceerde eerder dit jaar een voorstel voor een anti-belastingontwijkingspakket. Als onderdeel van dit pakket werd een voorstel voor een anti-belastingontwijkingrichtlijn gepubliceerd. Deze voorstellen geven een uitvoering aan het BEPS-actieplan van de OESO, maar gaan op bepaalde punten ook verder. Dit heeft geleid tot vragen van de Tweede Kamer. Nederland wil namelijk voorop lopen in de strijd om belastingontwijking tegen te gaan, maar dit mag niet ten koste gaan van het aantrekkelijke Nederlandse vestigingsklimaat voor multinationals.
De vestiging van multinationals in Nederland is belangrijk voor de bevordering van de Nederlandse werkgelegenheid. Sommige van de Europese voorstellen in het kader van belastingontwijking lijken een inbreuk te maken op het gunstige Nederlandse vestigingsklimaat. Daarnaast is het mogelijk dat ook de Nederlandse mkb-sector wordt geraakt door eventuele wijzigingen in de vennootschapsbelasting.
Wat is er nog te verwachten?
Het is de verwachting dat de Europese Ecofin Raad op 25 mei zal stemmen over de voorstellen van de EC. Voor die tijd kunnen er nog wijzigingen worden voorgesteld. Ook tijdens de bijeenkomst van de Ecofin Raad is het mogelijk dat bepaalde voorstellen nog worden gewijzigd. Vanuit de Tweede Kamer bestaat op dit moment met name veel kritiek op de switch-overclausule uit de EU-belastingontwijkingrichtlijn. Veel leden dringen aan op een impact assessment, voordat dit voorstel wordt goedgekeurd. Een dergelijke impact assessment wordt al uitgevoerd bij de implementatie van country-by-country reporting wetgeving. De Tweede Kamer geeft aan dat zij graag willen zien dat Nederland erop aandringt dat deze wetgeving binnen heel Europa op dezelfde manier wordt uitgevoerd.
De Europese Commissie heeft ook voorgesteld om een zwarte lijst van belastingparadijzen op te stellen. Het wordt dan duidelijk welke landen een laag tarief hanteren in de winstbelasting en welke landen geen of weinig informatie verstrekken aan andere landen. De Tweede Kamer heeft aangedrongen dat Nederland zich ook inzet bij het opstellen van deze lijst en dat ook alvast wordt nagedacht wat de eventuele sancties kunnen zijn vanuit EU-verband.
Fiscale vestigingsklimaat verbeteren
Het is duidelijk dat sommige anti-belastingontwijkingsmaatregelen de potentie hebben om meer belastinggeld op te leveren. Zo is dat bijvoorbeeld het geval met de voorgestelde renteaftrekbeperkingsmaatregel die in de vorm is gegoten van een ‘earnings stripping’ maatregel. Om welke bedragen het gaat kan de staatssecretaris niet beantwoorden, omdat dit niet goed is onderzocht. Wel is duidelijk dat het de bedoeling is van de staatssecretaris om deze gelden te gebruiken om het fiscale vestigingsklimaat te bevorderen, zodat de anti-belastingontwijkingsmaatregelen geen negatief effect hebben op de Nederlandse werkgelegenheid.