
Goede hard controls zijn belangrijk. Data-analyses om signalen tijdig te detecteren kunnen niet meer achterwege blijven. Deze beheersmaatregelen functioneren echter alleen adequaat als er ook aandacht bestaat voor soft controls. Onvoldoende aandacht voor de bedrijfscultuur en het gedrag binnen de organisatie, richting klanten en derde partijen zal blijven leiden tot een gedoogbeleid rondom onethisch handelen. Dat blijkt uit de veertiende Global Fraud Survey 2016 van EY.
De druk op overheden en bedrijfsleven wereldwijd neemt toe om fraude, omkoping en corruptie te bestrijden. In het onderzoek, gehouden onder bijna drieduizend managers en bestuurders in 62 landen, onderkent 91 procent van de respondenten het belang van duidelijkheid over bedrijven waar zij zaken mee doen.
Cybercrime
Slechts 36 procent (2014: 26 procent) van de Nederlandse ondervraagden vindt cybercrime een belangrijk onderwerp. Vergeleken met de overige landen in West-Europa is dit laag: Duitsland en Engeland scoren bijvoorbeeld veel hoger (70 en 80 procent). Angelique Keijsers, partner bij EY: ‘Gelukkig zien we in de praktijk dat ook in Nederland het risico van cybercrime actueler wordt. Aan de andere kant zien we dat de bestrijding van cybercrime soms op gespannen voet staat met de bescherming van persoonsgegevens en dat geeft stof tot nadenken.’
Onderzoek derden
Van de Nederlandse respondenten vindt 82 procent het belangrijk om te weten wie uiteindelijk eigenaar is van een bedrijf waar zij zaken mee doen. Dat vraagt bijvoorbeeld bij het aangaan van een nieuwe relatie of bij een acquisitie om een uitgebreide achtergrondcheck. We zien dat steeds meer bedrijven derde partijen regelmatig onderzoeken.
Fêteren van relaties
Het fêteren van relaties vindt een derde van de ondervraagden in Nederland te rechtvaardigen om een bedrijf te helpen overleven in tijden van economische crisis. Dit is zelfs een stijging ten opzichte van 2014 (22 procent) en hoger dan in de overige landen in West-Europa waar een daling is te zien (2016: 20 procent, 2014: 28 procent). Keijsers: ‘In de survey zien we dat de Nederlandse respondenten het minder geoorloofd vinden om middelen zoals het onjuist verantwoorden van omzet en het antedateren van contracten toe te passen om aan de druk van financiële doelstellingen te voldoen. En dat is uiteraard positief.’
Wereldwijde uitkomsten
De belangrijkste uitkomsten van de survey op een wereldwijde schaal zijn:
- corruptie blijkt hardnekkig en is volgens 39 procent van de respondenten wijdverbreid in hun land;
- druk brengt onverminderd onethisch gedrag naar boven bij executives: 42 procent vergoelijkt onethisch handelen;
- kwesties omtrent gegevensbescherming bemoeilijken de aanpak van cybercriminaliteit maar slechts 41 procent van de cfo’s maakt zich daar zorgen over.
Bekijk de 14e Global Fraud Survey 2016: Corporate misconduct – individual consequences hier.
Ook werken aan integriteit?
Executive Finance organiseert op 6 oktober een integriteitsdag over leiding en verleiding. De dag staat onder leiding van Jeroen Smit (auteur van het boek de Prooi en Het drama Ahold). Jaap van Manen, voorzitter van de commissie die de code corporate governance heeft herzien, is één van de sprekers. Via onze website www.executivefinance.nl en het magazine van Executive Finance houden we u van het programma op de hoogte.