
Deze week zat heel zakelijk Nederland bij de symposia van Startup Fest Europe en The Next Web, om naar idolen als Tim Cook (Apple), Eric Schmidt (Alphabet) en Harold Goddijn (TomTom) te luisteren. Ik toog ondertussen naar een hotellobby bij Schiphol, voor een 1-op-1 gesprek met mijn QRM-goeroe.
Want ook Quick Response Manufacturing (QRM) heeft z’n eigen goeroe. Minder bekend dan Elon Musk van Tesla of Travis Kalanick van Uber, maar ook professor Rajan Suri heeft wereldwijd veel fans. In 2010 werd hij zelfs opgenomen in de Amerikaanse Manufacturing Hall of Fame van het blad Industry Week. Samen met onder andere Michael Dell en de CEO’s van Caterpillar en Harley-Davidson. Via een alerte Fried Kaanen van Bosch Scharnieren en voorzitter van Koninklijke Metaalunie hoorde ik dat professor Suri even in Nederland was en openstond voor een ontmoeting.
De tijdwinsttheorie van professor Suri
Mijn brandende vraag was of al die ‘disruptive technologies’ als Industrial Internet of Things (IIoT) de doodsteek zijn voor QRM, Suri’s praktische procesverbetermethode waarmee bedrijven hun doorlooptijden structureel kunnen verkorten. In april 2015 schreef ik er een blog over. Bij QRM is tijd is dé belangrijkste parameter. Volgens professor Suri zorgt tijdwinst in het traject van bestellen tot afleveren automatisch voor een lagere kostprijs, en dus voor een betere concurrentiepositie. QRM gebruikt veel elementen van Lean, maar is specifiek toepasbaar voor kleine series en maatwerkproductie bij mkb-bedrijven.
Lees meer over QRM en ILoT op ABN AMRO Insights