
De VEB stemt dinsdag op de aandeelhoudersvergadering tegen het beloningsbeleid. De aandeelhouders zagen hun belegging in 2015 flink in waarde dalen, terwijl de bestuurders Van Beurden en Henry ‘aanzienlijke cashbonussen’ kregen toegekend over dat jaar.
De bonussen zijn een doorn in het oog van de aandeelhouders. Volgens hen getuigt de beloning niet van voldoende voeling met stakeholders. Beleggersvereniging VEB vindt de stevige bonussen en salarisverhogingen voor de top een ‘verkeerd signaal naar de markt’ in een tijd waarin winsten onder druk staan door de malaise op oliemarkten.
Steun tegen bonus
De VEB voelt de steun van Glass Lewis. Het stemadviesbureau sprak zich al eerder uit over de bonuscultuur van Shell en is bezorgd over de discrepantie tussen bonussen en financiële prestaties. Daarnaast hebben meerdere professionele beleggers aangegeven dat de resultaten van het olie-en gasconcern reden zijn voor ‘minder ruimhartige bonussen’.
Van Beurden en Henry
De hoofdrolspelers in deze kwestie zijn bestuursvoorzitter Ben van Beurden en financieel directeur Simon Henry. Van Beurden ontving met 3,5 miljoen euro bijna zijn maximaal haalbare jaarbonus. Dat komt overeen met net iets minder dan 2,5 keer zijn basissalaris van 1,43 miljoen euro. Henry krijgt 2,05 miljoen euro als cashbonus, tweemaal zijn vaste salaris. Dit blijkt uit het recente jaarverslag van de Nederlands-Britse olie- en gasreus.
Shell rechtvaardigt de cashbonus door erop te wijzen dat Van Beurden en Henry hun doelstellingen voor 2015 ruimschoots hebben gehaald. Toezichthouder Kleisterlee steekt de loftrompet over Van Beurden en roemt hem zijn ‘sterke leiderschap’. ‘Van Beurden heeft de bedrijfsstructuur aangepast aan een voorziene toekomst met een sterke nadruk op diepwater en gas. Ook toonde hij zichtbaar leiderschap bij de overname van BG.’