
In deze publicatie: Grondstofprijzen en cyclische beleggingen zitten sinds eind februari in de lift. Wat betekent dat? Was de eerdere daling te ver doorgeschoten of trekt de wereldconjunctuur aan? De cijfers zijn wisselend, maar volgens ons lijken de vooruitzichten te verbeteren.
De mondiale groei stelt al heel lang teleur en in veel landen worden de groeiramingen over het algemeen al even lang naar beneden bijgesteld. De reacties van de financiële markten zijn navenant geweest. Diverse indicatoren voor de financiële markten die gevoelig zijn voor de wereldconjunctuur, verbeteren sinds eind februari echter. Zo hebben de grondstofprijzen zich hersteld en zijn de spreads bij high yield obligaties afgenomen. De vraag is of dit een kortdurende opleving is, die mogelijk in de hand wordt gewerkt door het ruime monetaire beleid in Europa, Japan en China, of dat het wijst op een daadwerkelijke conjuncturele verbetering. In het eerste geval zal de stijging van cyclische en risicovolle beleggingen ophouden en zal er een correctie volgen. In het tweede geval zal de rally van deze beleggingscategorieën duurzaam blijken.
Bijna altijd tegenstrijdige signalen
Zelfs wanneer alles goed gaat, schetsen de mondiale economische indicatoren meestal een nogal gemengd beeld. Het komt maar zelden voor dat alle indicatoren dezelfde kant op wijzen. En wanneer dat wel zo is, kun je er op rekenen dat de informatie die besloten ligt in een dergelijk patroon, volledig door de financiële markten is verwerkt. Het is de taak van een econoom om de cijfers te analyseren en daar een oordeel over te vormen.
Naar mijn mening is er reden voor voorzichtig optimisme.
Lees meer over de wereldconjunctuur in de Macro Weekly van ABN AMRO Insights