
Bedrijfscultuur, reputatie en een duurzaam milieubeleid. Het zijn de ongrijpbare aspecten van een bedrijf die maar moeilijk terug te vinden zijn in financiële verslagen. Promovendus Andy Moniz vond een manier om de waarde van maatschappelijk verantwoord gedrag in kaart te brengen.
Andy Moniz van de Rotterdam School of Management ontwikkelde een methode om online teksten te scannen en analyseren op de financieel gunstige, maar ook mogelijk schadelijke effecten van het maatschappelijk verantwoord gedrag van een bedrijf. Vanuit zijn eigen ervaring wist Moniz dat bruikbare informatie over dat bedrijfsgedrag vaak moeilijk te vinden en te interpreteren is.
Moniz ontwikkelde algoritmes die teksten over een bedrijf op relevante websites in verschillende talen kunnen scannen, ordenen en interpreteren. De methode van Moniz houdt rekening met een bepaalde relevantie van de teksten, zodat ze nuttige informatie bevatten voor financiële analisten. Volgens de onderzoeker schetsen teksten van bijvoorbeeld journalisten een completer beeld van het maatschappelijk verantwoord gedrag van een bedrijf.
Bedrijfscultuur
Moniz analyseerde waarom en hoe een bedrijf door scribenten kritisch werden beschreven. Denk bijvoorbeeld aan naderende rechtszaken. Daarvoor gebruikte hij meer dan 100.000 krantenberichten, blogs en tijdschriften. Om een bedrijfscultuur te doorgronden, worden er jaarlijkse enquêtes gehouden gegevens over bedrijfscultuur binnen te harken. Moniz ontwikkelde een algoritme om dit proces automatiseren én te versnellen.
Op de website Glassdoor kunnen werknemers hun bedrijf beoordelen en beschrijven. Moniz liet zijn algoritme los op de 417.645 recensies. Hoe meer werknemers een bedrijf beschreven in termen van prestatiegerichtheid, bijvoorbeeld met woorden als ‘motivatie’, ‘resultaten’ en ‘productief’, hoe beter de resultaten en groeicijfers van dat bedrijf uitpakten. Dat zijn dus clusters van woorden die voor beleggers als indicator voor toekomstige prestaties kunnen dienen, concludeert hij.