
Er is al veel gezegd en geschreven over het schokkende besluit van de Britse kiezers om uit de EU te stappen. De volatiliteit op de financiële markten is omhooggeschoten en waarschijnlijk blijft de volatiliteit nog wel even hoog. Onzekerheid voert de boventoon.
Wat weten we wel?
- Het Verenigd Koninkrijk gaat de EU verlaten.
- David Cameron treedt af maar blijft nog wel een paar maanden zitten.
- David Cameron doet nog geen beroep op artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Hij zou daarmee het startschot geven voor de formele onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Omdat hij dit overlaat aan zijn opvolger, creëert hij een paar maanden ademruimte.
Wat weten we niet?
- Hoe lang de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over de nieuwe onderlinge relaties gaan duren.
- Hoe de toon van deze onderhandelingen zal zijn.
- Wat de uitkomst van deze onderhandelingen wordt.
- In welke mate anti-EU-bewegingen in andere landen meer steun krijgen na het Brexit-referendum.
- Wat de gevolgen voor de respectievelijke economieën zullen zijn.
- Op welk niveau de financiële markten een nieuw ‘evenwicht’ vinden.
Het lijkt me dus dat we veel meer niet weten dan wel, maar het feit dat het Verenigd Koninkrijk niet direct artikel 50 in werking laat treden, levert wel een zeer welkome adempauze op. De meeste commentaren gingen vrijdag over de gevolgen op de korte termijn. Misschien is het goed om even een stapje terug te doen en naar de langere termijn te kijken.
Meest negatieve gevolg
Ik heb mezelf de vraag gesteld wat het meest negatieve gevolg van dit besluit is…Lees de Macro Weekly verder op ABN AMRO Insights