
De uitslag van het Britse referendum is niet zonder gevolgen. Voorbeelden zijn de waardeverlies van het Britse pond, maar ook de schokgolf op de aandelenmarkten. Accountantskantoor Deloitte benadrukt dat een Brexit ook fiscale gevolgen heeft.
Deloitte heeft een lijst gepubliceerd met thema’s over fiscale regelgeving die die relevant zijn door een eventuele Brexit. De lijst behandelt onder andere indirecte belastingen als omzetbelasting, accijnzen en kapitaalsbelasting, maar ook directe belastingen als interest- en royaltyrichtlijn, fusierichtlijn en moeder-dochterrichtlijn.
Onzekerheid
Het accountantskantoor behandelt daarnaast regelgeving zoals het arbitrageverdrag, maar gaat ook in op de rechtspraak. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk bij een vertrek uit de Europese Unie in principe niet meer gebonden aan het EU-recht. Deloitte plaatst wel de kanttekening dat een significant deel van de fiscale regels die in de EU gelden ook onderdeel zijn van het nationaal recht in het Verenigd Koninkrijk. In eerste instantie verwacht de organisatie dat er weinig verandert, maar dat hangt samen met een eventuele toetreding van het EU tot de Europese Economische Ruimte (EER). Deloitte verwacht echter niet dat het Verenigd Koninkrijk toetreedt tot de EER. De reden hiervan is onder meer dat dan ook het vrije personenverkeer gerespecteerd moet worden, hetgeen juist een van de belangrijkste punten is op grond waarvan het VK uittreedt.