
Nederland staat in tal van internationale innovatie-indexen bovenaan. We zijn voorlopers in de digitalisering en de interneteconomie. Borstklopperij heeft echter weinig nut als ons kikkerlandje voorbijgelopen wordt door de concurrentie. Boston Consulting Group (BCG) stelt dat de digitale economie groot gevaar loopt, als er niet ingegrepen wordt. Volgens Peter Geluk, principal bij BCG, is het niet te laat om kommer en kwel te voorkomen.
Op het gebied van internetgebruik, innovatie en internationale concurrentiekracht presteert Nederland sterk. Ons land heeft een stevige IT-infrastructuur en is vooralsnog aantrekkelijk voor veel buitenlandse bedrijven. Het rapport ‘Digitizing The Netherlands’ laat zien dat de concurrentie sterk in opkomst is en de koppositie van Nederland binnenkort zomaar tot het verleden zou kunnen behoren. Principal Peter Geluk heeft de antwoorden.
Wat kan Nederland doen om een topspeler qua digitalisering te blijven?
Vooroplopen in Europa met het realiseren van een digitale interne markt, door te partneren met andere frontrunners zoals België en Scandinavische landen. Ik zou zeggen, ondersteun de digitalisering van kleine en middelgrote ondernemingen. Zorg ervoor dat de juiste vaardigheden voor de toekomst verzekerd zijn, onder meer met aandacht voor digitale vaardigheden als programmeren op scholen en bijscholing voor werknemers. Het is ook verstandig om de toegang tot risico- en groeikapitaal voor het mkb en starters te verbeteren.
Nederland prijkt bovenaan de innovatielijstjes, maar tegelijkertijd staan we bijvoorbeeld 31e in de ranglijst financiële marktontwikkeling. We zijn niet goed in het beschermen van investeerders en blinken uit in bureaucratie, blijkt uit het rapport. Hoe kan dat verbeterd worden?
Door radicaler en sneller te hervormen en te anticiperen op trends. Daarbij ons niet alleen vergelijken met de landen om ons heen, maar meer en meer met de snel opkomende Aziatische landen zoals Zuid-Korea.
Uit jullie rapport blijkt dat er een groot tekort aan ICT-professionals is. Wat kan Nederland doen om dit te verkleinen?
Digitale vaardigheden integreren in het curriculum, vooral ook de vaardigheid om ICT in te zetten bij het oplossen van een probleem. Je moet denken in termen van ICT-vaardigheden in plaats van ICT-functies en meer investeren in het opbouwen van nieuwe vaardigheden gedurende de hele carrière. Zie bijvoorbeeld het voorbeeld van SkillsFuture in Singapore, waar de overheid alle inwoners boven de 25 een rekening geeft waar jaarlijks een bedrag op wordt gestort dat alleen kan worden aangewend voor bijscholing.
Het gevaar dat Nederland ingehaald wordt door markten die de digitalisering sneller oppikken, ligt op de loer. Hoe kan dat voorkomen worden?
Dat kan voorkomen worden door het verhogen van onze adaptiviteit door andere regulering, flexibilisering van kapitaal- en arbeidsmarkt en meer agile organisatie-inrichting.
Volgens BCG kan een enkelvoudige digitale markt Nederland jaarlijks een plus van 2,2 procent tot 3,3 procent van het bruto binnenlands product opleveren. De impact op de economie nog eens 50 procent hoger uitvallen als ondernemers in ons land zich richten op specifieke kennisgebieden als bigdata-analyse, robotisering en augmented reality. Hoe kan de overheid daaraan bijdragen?
De overheid moet het mogelijk maken van experimenteren, zoals we nu doen met de driverless car. Een aantrekkelijk vestigingsklimaat bieden voor ondernemingen die actief zijn in deze markten, en door verder vergroten van de leefbaarheid en aantrekkelijkheid voor talent. Onze huizenmarkt zit hier bijvoorbeeld nog in de weg door de kleine private huursector.
Welke rol is er zijn algeheel weggelegd voor de overheid ten aanzien van verbeteringen?
Kaders scheppen en slim reguleren: welke publieke waarden willen we echt beschermen? Internationaal samenwerken, onder andere gericht op harmoniseren van regelgeving en reduceren van bureaucratie. Partijen (ver)binden aan een digitale agenda die zorgt voor focus en synchronisatie van inspanningen.