
De stabiliteit van de eurozone wordt bedreigd, zo stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het fonds noemt politieke verdeeldheid, euroscepsis en de vluchtelingencrisis hiervoor als hoofdoorzaken.
Het Internationaal Monetair Fonds onderstreept hoe risico’s in de eurozone, acht jaar na het begin van de financiële crisis, zijn verschoven van de fiscale en economische sferen naar de politiek. Het IMF adviseert in het jaarlijkse rapport de negentien eurolanden een versterkt, meer gecentraliseerd beleid aan, waarin binnen de Europese begrotingsregels ruimte wordt geschapen om gemeenschappelijke projecten te financieren.
Schatkist
Directeur Christine Lagarde zei dat een schatkist voor de eurozone zou helpen de euro veerkrachtiger te maken en meer risicodeling zou het lidmaatschap aantrekkelijker maken. Het Europese investeringsfonds EFSI zou kunnen worden uitgebreid of een nieuw centraal publiek fonds opgericht om te investeren in vluchtelingenkampen, klimaatverandering en energietransport.
Bankbalansen
De winstgevendheid van de financiële sector in de eurozone is nog wel zwak, ondanks dat het economische herstel van de eurozone de laatste twee kwartalen heeft doorgezet. Hoewel banken vorderingen maken met opschonen van hun balansen, dringt het IMF aan om de bankbalansen in de eurozone te saneren. Het fonds vindt dat er nog te weinig afschrijvingen plaatsvinden. Volgens Lagarde moet de eurozone de financiële sector op een goede manier herstructureren en de lasten uit het verleden wegwerken. ‘Het blijft nodig om het aantal slechte leningen in sommige landen en sommige banken te verminderen.’ De NPL Taskforce van de Europese Centrale Bank zou hier nog feller op moeten toezien. Daarnaast zouden overheden hervormingen moeten doorvoeren op het gebied van faillissementswetgeving, zoals het versoepelen hiervan en maatregelen nemen om de handel in slechte leningen te vergemakkelijken.