
De spaarder is een bekende Nederlander geworden. Soms wordt hij, of zij, neergezet als een gekweld mens, soms als een slachtoffer en soms als een dwaas. Waar doet ie het voor? Allemaal onzin. Sparen is ondanks de lage rente een verstandige, evenwichtige keus. Dat leggen we graag uit.
We beginnen bij de internationale conjunctuur; 2015 verliep niet erg spectaculair. De grootste opkomende markt, China, zag haar groeipercentages langzaam zakken. Ook viel op dat grondstofprijzen onder druk stonden. In de eurozone en de VS werden nette, maar niet spectaculaire, groeicijfers van 1,5 en 2% gerealiseerd.
2016: nerveuze markten, kalme conjunctuur
Toch begon 2016 onrustig. Vrees voor een harde landing in China domineerde de financiële markten. De inzakkende olieprijs bleek lastige bijwerkingen te hebben. Het vergrootte de onzekerheid in de energiesector, omdat strategische beslissingen daar afhankelijk zijn van de olieprijs. Daling van het ondernemersvertrouwen in de Amerikaanse industriële sector, in combinatie met een inkrimping van de industriële productie, versterkte de onzekerheid. Het was onduidelijk of de Fed al dan niet de rente verder zou verhogen. En ten slotte speelde angst mee dat de ECB haar kruit had verschoten. Wat kan een centrale bank nog doen als rentes al rond nul cirkelen? Wat zijn de bijwerkingen van negatieve rentes? Turbulentie op de financiële markten en een vlucht naar veilige beleggingen was het gevolg in de eerste twee maanden van 2016.
De markten hadden een goed richtingsgevoel, maar ze overdreven.
Lees verder op ABN AMRO Insights