
Het Britse referendum over het EU-lidmaatschap lijkt steeds meer een nek-aan-nekrace te worden: een Brexit is heel goed mogelijk. Als de Britten vóór uittreden stemmen, lokt dat waarschijnlijk een recessie in het VK uit en een verdere, sterke daling van het Britse pond. Spanningen op de financiële markten en een inktvlekwerking in Europa kunnen wereldwijd effect hebben. Centrale banken kunnen proberen spanningen te verminderen door liquiditeit te verstrekken, door gecoördineerd te interveniëren op de valutamarkten en door het beleid verder te verruimen.
Ons basisscenario luidt dat het VK in de EU blijft, maar recente opiniepeilingen en noteringen bij wedkantoren wijzen op een nek-aan-nekrace. De kans op een Brexit lijkt ons daarom vrij groot. In april had het ‘Blijven’-kamp de overhand, maar inmiddels liggen de voorstanders van uittreding vóór met 45% tegen 42%. De verschillen tussen de twee kampen vallen over het algemeen echter binnen de statistische foutenmarge. Verder staat de oddschecker indicator, die gebaseerd is op noteringen van wedkantoren, op dit moment op een impliciete kans op een Brexit van zo’n 38%, aanzienlijk hoger dan een paar weken geleden.
Moord
De actualiteit kan de uitslag beïnvloeden. De vreselijke moord op parlementslid Jo Cox heeft geleid tot speculatie dat het Blijven-kamp toch gaat winnen. Cox was een fervente aanhanger van de Blijven-campagne en lijkt door een nationalist te zijn vermoord. Bovendien schuiven kiezers in de aanloop naar verkiezingen en referenda vaak op in de richting van status quo. Daar staat tegenover dat ouderen, die kritischer tegenover de EU staan, meer geneigd zijn te gaan stemmen dan jongeren.
Lees meer over Brexit in de macro weekly op ABN AMRO Insights