
In 2008 brachten wij als bank onze eerste scenariostudie uit over de toekomst van de aanbieders van flexwerk: Human Capital in de 21e eeuw. De lancering en het seminar vonden plaats in mei 2008, luttele maanden voor de Lehman crisis. Het gevolg van die crisis was dat een van onze scenario-assen: ‘economische groei/krimp’ meteen veel minder relevant werd.
In 2010 brachten we nieuwe scenariostudie uit over dit onderwerp: Update Human Capital in de 21e eeuw. Horizon was wederom 5 jaar vooruit: 2015. We hadden toen gekozen voor een compleet andere scenario-as. Een van de assen ging namelijk over de veranderde perceptie ten opzichte van werk. We zijn nu 8 jaar verder sinds we onze eerste scenariostudie gelanceerd hebben. Wat is er nu echt veranderd in die tijd? De dynamiek in de vraag en aanbod van arbeid is nu niet zoveel anders als 8 jaar geleden. Deze vraag is cruciaal voor het beantwoorden van de belangrijkste vraag in het scenariodenken: wat zijn de (twee) assen van onzekerheid die ik kies als uitgangspunt voor de vier scenario’s?
Een voorbeeld.Toen we aan het nadenken waren over de assen van onze huidige publicatie, was de verleiding groot om ‘technologie’ een belangrijke rol te laten spelen. Het lag dus voor de hand de variabele ‘technologie’ als een van de scenario-assen te nemen. De vraag is of technologie ook een ‘as van onzekerheid ‘is. Dat is eigenlijk helemaal niet zo. We weten dat de rekenkracht van computers exponentieel toeneemt en dat mobiel steeds belangrijker wordt in de communicatie met de klant en bij het verkopen van diensten en producten. Bij het maken van scenario’s is het van groot belang dat je die assen neemt waarover naar de toekomst toe de grootste onzekerheid bestaat hoe het gaat uitpakken.
Welke veranderingen van de afgelopen 8 jaar hebben nu echt grote impact gehad? Wij denken dat het om de volgende trends gaat:
Lees de volledige column van Han Mesters op ABN AMRO Insights
Het rapport Werken in de Toekomst is een onderzoek op initiatief van uitzend branchevereniging ABU, het UWV en ABN Amro bank. Het onderzoek is uitgevoerd door het adviesbureau De Argumentenfabriek. Talloze specialisten zijn in brainstormsessies geraadpleegd. In deze blog een kort overzicht van het scenariodenken over de toekomst van flex zoals we dat vanaf 2008 als ABN Amro bank (in samenwerking met partners) hebben geïnitieerd. Op maandag middag 13 juni lanceren wij dit rapport, wat vanaf dan ook te downloaden zal zijn.