
Begin volgend jaar komt het Verenigd Koninkrijk in een ‘korte milde recessie’ terecht. De uitslag van het Brexit-referendum is dan voelbaar in onder meer de huizenprijzen, werkgelegenheid en de uitgaven in het land.
De onderzoekers van accountant EY stellen in hun rapport dat de economische groei van de Britten in 2017 uitkomt op 0,4 procent, waar in eerdere ramingen werd uitgegaan van 2,6 procent. Daarbij wordt verwacht dat de Britse centrale bank eind 2016 de rente tot nul zal verlagen. Ook sluit EY belastingverlagingen niet uit om de economische schok die een Brexit met zich meebrengt op te vangen.
Zie ook: Hoofdeconoom ABN AMRO over Brexit: ‘Het blijft nooit bij één schok’
De uitslag van het referendum doet het vertrouwen van de Britse consument geen goed. Daarnaast wordt een permanente verlaging van de Britse afzet en productiviteit voorzien, zo concludeert EY. Bedrijfsinvesteringen zullen volgend jaar naar verwachting 2 procent dalen. Daarbij zal de werkloosheid in 2019 zijn gestegen naar ruim 7 procent. Dat is nu nog 5 procent van de Britse beroepsbevolking. De consumentenbestedingen zullen naar verwachting met 0,6 procent dalen in 2017, waarbij de Britten vooral minder bereid zullen zijn om grote uitgaven te doen.
In het rapport staat ook dat de huizenprijzen door de bank genomen met 4 procent dalen. De export is het enige lichtpuntje en zal naar verwachting volgend jaar met 3,4 procent stijgen, vooral door de stevige daling van het pond.