
Nederland is niet alleen populair onder Chinese en Amerikaanse toeristen, maar ook onder cybercriminelen. Ons kikkerland staat in de top van meest getroffen landen door ransomware.
Softwarebedrijf Symantec deed wereldwijd onderzoek naar ransomware-infecties. De Verenigde Staten is met 31 procent koploper, Japan en Italië delen de tweede plaats en Nederland volgt op een vierde plaats.
Zie ook: Financiële cybercrime: wat zijn de grootste risico’s?
Symantec ziet steeds meer gerichte én succesvolle ransomware-aanvallen op grote bedrijven. Een voorbeeld uit het onderzoek is het Hollywood Presbyterian Medical Center. Het bedrijf betaalde eerder dit jaar 40 bitcoin, zo’n 17.000 dollar, om weer toegang tot versleutelde bestanden te krijgen.
Ransomware
Met ransomware blokkeren criminelen een computer of de bestanden op de computer. De digitale afpersers doen zich voor als een erkende instantie en beweren dat een bedrijf zich schuldig zou hebben gemaakt aan strafbare feiten. Vervolgens krijgt de organisatie het verzoek een boete te betalen.
Door de digitalisering neemt het gevaar van de cyberbewuste boef toe. CPB-econoom Bas Overvest: ‘Er zijn heel veel kansen voor hackers. ICT is enorm in opkomst, de economie is steeds meer daarop gebaseerd. De vijf van de tien grootste bedrijven van nu zijn ICT-bedrijven. Hackers worden tegelijkertijd ook steeds slimmer ermee. Ze gebruiken bijvoorbeeld bitcoin, maar ook autoriseringstechnieken. Uiteindelijk zijn ze nauwelijks meer te vinden. Het verdienmodel is erg slim opgezet. Die hackers gebruiken ICT heel goed.’