
Ondanks de hoge werkloosheid van 12 procent zijn hoogopgeleide financials positief over de arbeidsmarkt. Daarentegen worden ze niet al te vrolijk van hun werkgever, functie en arbeidsvoorwaarden.
Een op de vijf financials kwalificeert de huidige arbeidsmarkt als (zeer) gunstig. 40 procent denkt dat de markt zich in het komende jaar nog (veel) gunstiger ontwikkelt. Dit blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek 2016 onder ruim 4.000 hbo+’ers tot 45 jaar. Deze positieve gedachten hebben ze niet over hun werkgever, functie en arbeidsvoorwaarden. In vergelijking met andere functiegroepen worden deze lager gewaardeerd. Sterker, de financial is daarmee het minst tevreden over zijn eigen baan.
Zie ook: ‘Beperkte variëteit aan vaardigheden bedreigt Nederlandse economie’
Behalve de relatief hoge werkloosheid onder financials, is de baanzekerheid laag: 21 procent verwacht binnen een jaar (misschien) hun baan te verliezen; 23 procent van de financials denkt niet binnen een jaar een nieuwe baan te kunnen vinden. Het hoogste percentage van alle functiegroepen. ‘De afgelopen jaren heeft de financiële sector klappen gekregen. Financials ondervinden nog steeds naweeën van de bankencrisis’, zegt Garikai van Weydom van Intermediair. ‘Mogelijk de reden dat de werkloosheid hoger is dan bij hoogopgeleiden in andere functiegroepen. Het vertrouwen in de arbeidsmarkt lijkt echter wel weer te groeien.’
Onvrede over baas, niet over collega
De onvrede over de arbeidsvoorwaarden zit voornamelijk in het missen van een dertiende maand, niet de mogelijkheid hebben om thuis te werken en de reiskostenvergoeding. Naast de gemiddeld lagere waardering voor de werkgever en functie, zou je denken dat hoogopgeleide financials massaal op zoek zijn naar een andere baan. Het onderzoek toont aan dat dit niet het geval is. Belangrijkste reden om trouw te blijven aan de huidige werkgever, zijn de prettige collega’s. Dit wijkt af van de gemiddelde hoogopgeleide, die de inhoud van werk het meest belangrijk vindt.
Top 5 favoriete werkgevers onder financials
1. Rabobank
2. ING
3. Shell
4. ABN AMRO
5. KPMG