
Er zijn veel minder faillissementen uitgesproken in Nederland, ondanks de slechte maand juni. Vergeleken met de eerste helft van 2015 zijn dit jaar bijna 20 procent minder bedrijven failliet gegaan.
Online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten Creditsafe zag 18 procent minder faillissementen in de eerste helft van 2016 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Alleen in de gezondheids- en welzijnszorg (15 procent) en de onderwijssector (11 procent) nam het aantal faillissementen toe. In totaal gingen bijna 2700 bedrijven failliet.
Zie ook: ‘Daling faillissementen houdt aan in 2016’
Rachid Ennadre, managing director bij Creditsafe Nederland, kon vorig jaar nog niet met volle overtuiging zeggen dat de economische crisis in Nederland voorbij was. ‘Nu kunnen we met deze cijfers onze uitspraak ruimschoots onderbouwen. Maar liefst 18 procent minder faillissementen in de eerste helft van 2016 betekent dat de Nederlandse economie weer bloeit. Het gelijke aantal start-ups wijst op een toenemend aantal banen, waardoor minder mensen door baanverlies genoodzaakt zijn om voor zichzelf te beginnen.’ De procentuele daling is enorm vergeleken met eerdere cijfers. Vorig jaar werd in het eerste half jaar een daling van 6,2 procent waargenomen ten opzichte van 2014.
Juni als domper
De maand juni heeft in ieder geval niet bijgedragen aan de daling. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat het aantal faillissementen afgelopen maand fors is toegenomen. In juni gingen 373 bedrijven failliet, een toename van 42 procent ten opzichte van een maand eerder. Vooral ondernemingen uit de detailhandel werden getroffen. Een voorbeeld hiervan is de elektronicaketen Scheer & Foppen die onlangs over de kop ging.