
In een jaar tijd is het aantal slachtoffers van cyberaanvallen in Nederland met 1.224 procent toegenomen. Een nieuwe website – opgericht door wetshandhavingsdiensten en IT-bedrijven – toont hoe bedrijven zich beter kunnen beschermen. Bijvoorbeeld tegen afpersers.
Overheidsinstellingen en grote bedrijven in Nederland hebben in toenemende mate te maken met een cyberaanval waarbij hackers om losgeld voor documenten vragen. In het afgelopen jaar gebeurde het 9.967 keer dat criminelen digitale documenten ‘gijzelden’, een jaar eerder was dat nog 814. Een stijging van 1.224 procent, blijkt uit cijfers van Kaspersky Lab.
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) becijferde dat elke tien dagen een gemeente, ministerie of een bedrijf melding maakt van een poging tot ‘gijzelen’ van digitale documenten, ook wel ‘ransomware’ genoemd. De Nationale politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab hebben om deze problemen tegen te gaan een onlineportal opgericht om bedrijven te informeren over de gevaren van ransomware.
Losgeldbetaling voorkomen
Doel van de website is om slachtoffers te helpen hun gegevens te herstellen zonder losgeld te betalen aan cybercriminelen. Het project is opgezet als een niet-commercieel initiatief. Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche van de Nationale Politie: ‘Cybercriminaliteit en in het bijzonder ransomware kunnen we niet alleen bestrijden. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de politie, justitie, Europol en ICT-bedrijven, en vereist een gezamenlijke inspanning.’ Raj Samani van Intel Security stelt dat dankzij het initiatief bedrijven daadwerkelijk worden geholpen met het herstellen van de schade die is toegebracht. ‘Door de toegang tot systemen te herstellen, laten we gebruikers zien dat ze actie kunnen ondernemen en het belonen van criminelen via een losgeldbetaling kunnen voorkomen.’
Project wordt verder uitgebreid
Jornt van der Wiel van Kaspersky Lab zegt dat het overgaan tot betaling van losgeld niet de oplossing is. ‘Dat geeft namelijk een stimulans aan de ondergrondse economie, met als gevolg een toename van het aantal nieuwe spelers en aanvallen. Die situatie kunnen we alleen veranderen als we onze inspanningen bij het bestrijden van ransomware coördineren. Het ontstaan van decryptie-tools is slechts de eerste stap op deze weg. We verwachten dit project te kunnen uitbreiden, en binnenkort zullen veel meer bedrijven en wetshandhavingsinstanties uit andere landen en regio’s gezamenlijk ransomware bestrijden.’