
Het handelsverdrag TTIP bezorgt de Nederlandse economie een behoorlijke impuls, als we het Centraal Planbureau (CBP) mogen geloven. Een verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten kan voor 1,7 procent extra economische groei zorgen in 2030.
Een transatlantisch handelsakkoord zal handelsbarrières als douanerechten wegnemen en regelgeving gelijktrekken. Als gevolg zou de handel tussen Nederland en de Verenigde Staten bijna verdubbelen. De potentiële economische groei in Nederland komt neer op 1,7 procent, hoger dan het Europese gemiddeld van een procent.
Zie ook: Rojas-Romagosa: ‘TTIP levert eenmalige groei op’
Het CPB verwacht een toename (5 procent) van productie en werkgelegenheid in de voedselverwerkende industrie en de chemiesector. De metaalsector en transport zullen juist krimpen.
Chloorkip
TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) is het beoogde handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, waarover sinds juni 2013 wordt onderhandeld. Het transatlantische verdrag moet de handel tussen de EU en de VS makkelijker maken. Er wordt volop gespeculeerd over de inhoud van de samenwerking. Lange tijd werd gevreesd dat Europa overspoeld zou worden door chloorkippen, kippen die aan het eind van het slachtproces door een waterbad gaan waaraan chloor is toegevoegd. Juist de geheimzinnigheid rond TTIP roept veel kritiek op. Veel critici zijn bang dat grote bedrijven te machtig worden en democratie aan de kant geschoven wordt. Economen als Thomas Piketty vinden dat een verdrag multinationals veel voordelen oplevert.